Palkansaajien tutkimuslaitos alensi torstaina ennustettaan Suomen talouskasvusta. PT:n mukaan BKT kasvaa tänä vuonna 0,4 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Molemmat luvut ovat 0,4 prosenttiyksikköä alhaisempia kuin viime maaliskuun ennusteessa.
Suomi on selvästi jälkijunassa muusta Euroopasta, sillä EU-maiden talous kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Euroalueen vastaavat luvut ovat 1,5 ja 1,9 prosenttia.
Palkansaajien tutkimuslaitos ei luota hallituksen esittämiin keinoihin kasvun ja työllisyyden parantamiseksi.
Laitoksen mukaan Suomen taloutta heikentää vientimarkkinoiden suhteellisen hidas kasvu ja Venäjän ruplan romahduksen ja Venäjän talouden notkahduksen voimakas vaikutus Suomeen.
Julkisten investointien mitoituksessa ja ajoituksessa olisi mahdollisuuksia tukea talouskasvua. Mahdollisuuden tähän tarjoaa Euroopan komission investointiohjelma, johon sijoitettua valtion rahoitusta ei lueta mukaan, kun komissio arvioi vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisten alijäämä- ja velkatavoitteiden toteutumista.
”Se, ettei Suomen hallitus ole toistaiseksi tehnyt sijoituksia ESIR:iin, osoittaa, ettei suurta kiinnostusta elvyttää julkisten investointien avulla ole”, PT arvioi suhdannekatsauksessaan.
Kysynnän puute ykkösongelma
Hallitus pyrkii alentamaan Suomen yksikkötyökustannuksia niin sanotulla pakottavalla lainsäädännöllä. Viiden prosentin tavoite supistaa voimakkaasti erityisesti monien pieni- ja keskipalkkaisten toimeentuloa. Kun kuitenkin riittämätön kysyntä on usean yrityksen ykkösongelma, tämän ohjelman hypoteettiset työllisyysvaikutukset uhkaavat PT:n mukaan jäädä marginaalisiksi.
”Johtaessaan mahdollisesti laajamittaisiin työmarkkinaselkkauksiin tästä linjasta kiinnipitäminen aikaansaa merkittävää epävarmuutta sekä yritysten että kotitalouksien toimintaympäristöön. Pahimmillaan joudutaan suuriin tuotantomenetyksiin jo ensi vuoden aikana. Järkevämpi toimintalinja perustuisi sen varmistamiseen, että Suomeen syntyy peräkkäin usea vain pienet palkankorotukset sisältävä työehtosopimus, minkä toteutuminen takaisi sen, että hintakilpailukykymme suhteessa kilpailijamaihimme kohentuisi tuntuvasti”, tutkimuslaitos neuvoo.
Ennusteessa työttömyysaste nousee kuluvana vuonna keskimäärin 9,9 prosenttiin ja laskee ensi 9,8 prosenttiin. Työllisten määrä vähenee kuluvana vuonna keskimäärin 22 000:la ja lisääntyy ensi vuonna 5 000:lla. Vuonna 2015 kuluttajahinnat eivät muutu lainkaan edellisvuodesta, joten palkansaajien reaaliansiot nousevat yhtä paljon kuin nimellistulot, 1,2 prosenttia.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan hallituksen menopolitiikassa maa- ja metsätalous sekä puolustus ovat voittajia. Jo tämä osoittaa, ettei rakennepolitiikka ole kovin kasvuhakuista.
Aiheesta lisää verkossa
Palkansaajien tutkimuslaitoksen talousennuste (PDF-tiedosto)