Saudi-Arabia on hylännyt Ali Mohammed al-Nimrin vetoomuksen. Se tarkoittanee, että Saudi-Arabia teloittaa al-Nimrin lähipäivinä.
Al-Nimrin teloitustapa saattaa olla ristiinnaulitseminen. Se on maassa nykyään harvinainen. Yleensä tuomitut mestataan tai ammutaan.
Tähän on myös erilaisia vaihtoehtoja. Tuomittu voidaan vaikkapa ensin mestata ja sen jälkeen ristiinnaulita.
Järjestelmä jättää rikosten ja rangaistusten määritelmät epäselviksi ja vapaasti tulkittaviksi.
Pidätyshetkellä 17-vuotias
Al-Nimr pidätettiin helmikuussa 2012. Hän oli pidätyshetkellä 17-vuotias.
Oikeudessa al-Nimriä syytettiin ampuma-aserikoksesta ja osallistumisesta hallitusta vastustavaan laittomaan mielenosoitukseen. Hänet tuomittiin kuolemaan toukokuussa 2014.
Al-Nimr ja hänen perheensä on kiistänyt ampuma-aserikoksen, eikä rikoksesta ole esitetty todisteita.
Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä poikkeaa eurooppalaisesta. Syytteistä on vaikea päätellä syytteiden yksityiskohtia.
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn elokuussa tekemän raportin mukaan Saudi Arabian šaria-lakiin perustuvasta oikeusjärjestelmästä puuttuu rikoslaki. Järjestelmä jättää rikosten ja rangaistusten määritelmät epäselviksi ja vapaasti tulkittaviksi.
Tunsi hallituksen vastustajan
Viranomaiset kiduttivat al-Nimriä ja pakottivat hänet allekirjoittamaan tunnustuksen.
Näyttää siltä, että tunnustuksen lisäksi al-Nimriä vastaan käytettiin oikeudenkäynissä hänen suhdettaan sheikki Nimr Baqr al-Nimriin, joka on tunnettu Saudi-Arabian hallituksen vastustaja.
Baqr al-Nimr on tuomittu kuolemaan lokakuussa vuonna 2014. Oikeus totesi hänen muun muuassa olleen tottelematon hallitsijoita kohtaan ja aseistautuneen turvallisuusjoukkoja vastaan.
Amnesty on kritisoinut Baqr al-Nimrin tuomiota.
Tahti kiihtynyt
Saudi-Arabian teloitustahti on ollut viime aikoina hurja. Tämän vuoden elokuussa uutisoitiin, että viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana maassa oli teloitettu 175 ihmistä.
Teloitustahti kiihtyi, kun kuninkaaksi nousi tammikuussa prinssi Salman.
Viimeisen 30 vuoden aikana Saudi-Arabia on teloittanut ainakin yli 2 200 ihmistä. Puolet näistä on ollut ulkomaiden kansalaisia.
Puolet henkirikoksista
Saudi-Arabian mukaan kuolemanrangaistukset noudattavat šaria-lakia ja oikeudenkäynnit täyttävät tiukasti puolueettoman oikeudenkäynnin normit.
Saudi-Arabiassa voidaan tuomita kuolemaan muun muassa murhista, huumerikoksista, islaminuskosta luopumisesta ja noituudesta.
Viime vuosina noin puolet teloitetuista ei ollut syyllistynyt henkirikokseen. Saudi-Arabia teloittaa alaikäisinä rikoksen tehneiden lisäksi mielenterveyden häiriöistä kärsiviä.