Kari Uotila muistuttaa perjantaina pidettävän laajan palkansaajien mielenilmauksen alla siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus on toistuvasti torjunut ehdotukset neuvottelupöytään palaamisesta työmarkkinatilanteen rauhoittamiseksi.
Uotilan mielestä Sipilä ottaa Suomen tulevaisuuden kannalta suuren riskin.
– Hirttäytyminen viiden prosentin työyksikkökustannusten alentamiseen rajuilla pakkokeinoilla on suorastaan vastuutonta. Työmarkkinajärjestöjen sopimisoikeuteen puuttuminen on mielestäni ILO-sopimusten ja monien muiden kansainvälisten sopimusten kirjaimen ja ainakin hengen vastaista, Uotila kirjoitti blogiinsa keskiviikkona.
Kallis hinta
Uotila näkee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vaikutuksen hallituksen toimiin vaarallisena.
– Etelärannan voimakkaalla tuella porvarihallitus haluaa surkean taloustilanteen ja jättityöttömyyden tilannetta hyväksi käyttäen haavoittaa ammattiyhdistysliikettä pysyvästi ja muuttaa neuvotteluasemaa pääoman eduksi. Toki porvarit ja työnantajaleiri tekevät, mitä kannattajat haluavat, mutta hinta suomalaiselle yhteiskunnalle voi tulla kalliiksi, Uotila arvioi.
Uotila toteaa suomalaisen työn hintakilpailukyvyn olevan paranemassa muualla tapahtuvan kehityksen myötä.
– Professori Sixten Korkman oli aivan oikeassa varoitellessaan näistä kovista linjauksista. Hän uskoi, että kilpailukyky tulee paranemaan riittävän suurelta osin jatkamalla maltillista palkkakehitystä. Saksassa palkat ovat jo pitkään nousseet Suomea nopeammin ja IG Metallkin taisi tehdä peräti 3,5 prosentin sopimuskorotukset, Uotila kirjoittaa.
Hallitus vaarantaa
Uotila muistuttaa myös siitä, että uhoamalla hallituskaan ei saa tuloksia aikaan.
– Hallitus vaarantaa myönteisen kehityksen pyrkiessään alentamaan palkkoja ja pidentämään työaikaa. On aivan selvää ja oikein, että ammattiliitot pyrkivät ensi syksyn työehtosopimusneuvotteluissa hakemaan kompensaatiota näille leikkauksille.
– Isänmaan edun nimissä porvarihallituksen pitäisi perääntyä kohtuuttomista hyökkäyksistä pienituloisia kansalaisia ja ammattiyhdistystoimintaa kohtaan ja uskoa vanhaa viisautta: maltti on valttia.