Pääministeri Juha Sipilä puhuu keskiviikkona Ylen kanavilla radiossa ja televisiossa ”Suomen talouden tilasta ja välttämättömistä uudistuksista vaikeiden rakenneongelmien korjaamiseksi”.
Professori Pertti Haaparannan mukaan Sipilä puhuu vääristä asioista, sillä “tuottavuusloikka” suhteellisten yksikkötyökustannusten alentamiseksi on jo toteutunut. Suomen teollisuuden yksikkötyökustannukset suhteessa Saksan teollisuuteen ovat kahdessa vuodessa enemmän kuin puolittuneet. Suurin osa muutoksesta johtuu teollisuuden työn tuottavuuden kasvusta.
Myös palkkojen kehitys on auttanut, Haaparanta kirjoittaa Akateemisessa talousblogissa . Tästä kertovat Tilastokeskuksen tuoreimmat tiedot palkkasumman kehityksestä: teollisuuden maksama palkkasumma on pienentynyt.
Neljä opetusta
Haaparannan mukaan edellä kerrotusta voidaan oppia neljä asiaa.
Ensinnäkin hallituksen toimet “tuottavuusloikan” saavuttamiseksi ovat turhat, sen lisäksi, että ne todennäköisesti eivät edes olisi sitä tuottaneet.
”Nyt ne onkin siis syytä perua, parasta olisi, jos niin tehdään ennen tulevaa perjantaita. Vaikka niistä olisi ollut hyötyäkin, niin ei missään nimessä nopeasti, nyt tavoite olisi mahdollista saavuttaa ilman niitä kahdessa vuodessa.”
Toiseksi teollisuuden maltillinen palkkakehitys on Haaparannan mukaan osittain aitoa palkkojen alenemista. Tämä on todennäköisesti toteutettu niin, että työsuhteissa on aiempaa enemmän käytetty määräaikaisia työntekijöitä ja erilaisia palkkioita on karsittu.
Kolmanneksi Suomen suhteelliset yksikkötyökustannukset ovat laskeneet jo kaksi vuotta. ”Missä se näkyy? Ei missään muussa kuin taloudellisen kasvun puutteessa, vientiä kilpailukyvyn paraneminen ei ole auttanut.”
Neljänneksi Haaparanta toteaa OECD:n tietokantojen olevan myös hallituksen ja ministereiden neuvonantajien käytettävissä. ”Miksi niitä ei ole katsottu?”