Palkansaajien perjantaiseen mielenilmaukseen Helsingin Rautatientorille odotetaan teollisuus- ja palvelualan työntekijöiden lisäksi myös tuhansia opettajia ja sairaanhoitajia.
Järjestöt puolustavat mielenosoituksella vapaata oikeuttaan sopia työ- ja virkaehtosopimuksista ja vastustavat hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.
Opettajien OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja hoitajien Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo eivät vielä tiistaina osanneet arvioida, paljonko oman liiton väkeä Rautatientorilla nähdään.
– Maakunnista asti on tulossa useampia bussilasteja. Kyllä siellä tuhansia tehyläistä on paikalla, Vesivalo uskoo.
Luukkaisen mukaan ainakin pääkaupunkiseudulta tulee opettajia osoittamaan mieltään.
– Tiedämme, että myös muualta maasta järjestetään yhteiskuljetuksia Helsinkiin. Olen kuullut, että alueellista toimintaakin on mietinnässä, vaikka me emme OAJ:na ole sitä esittäneet.
Sopimusoikeudesta pidetään kiinni
Vesivalon mukaan tärkein mielenosoituksen syy ovat hallituksen listassa olevat pakottavat lait.
– Ne murentavat koko sopimisjärjestelmän.
Mielenosoitukseen osallistuvat opettajat ja hoitajat eivät puheenjohtajien mukaan ole perjantaina lakossa.
– Tehy ei ole työtaistelussa. Jäsenemme osoittavat mieltä työajan ulkopuolisella ajalla. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa kaikki toimii normaalisti, Vesivalo vakuuttaa.
Luukkaisen mukaan työsuhteiset opettajat ja lastentarhanopettajat voivat lain mukaan osallistua poliittiseen mielenilmaisuun, joka ei kohdistu työnantajaan.
– OAJ on ilmoittanut osallistumisesta työnantajalle ja valtakunnansovittelijalle.
Työtuomioistuimessa tavataan
Vaikka OAJ tiistaina iltapäivällä vakuutti, että koulut ja päiväkodit pidetään auki, opettajapuolella saatetaan Luukkaisen kuulemien huhujen mukaan nähdä myös lakkoliikettä.
– Paikallisesti on ilmeisesti tehty päätöksiä. Ne, jotka lähtevät, lähtevät, ja ne, jotka jäävät, huolehtivat koulujen toiminnasta.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ihmetteli Nykypäivä-nettilehdessä, miksi OAJ on ilmoittanut jo ennakkoon olevansa valmis maksamaan lakkosakot.
– Me olemme sanoneet, että mikäli yhdistykset päättävät, että jäsenistö voi osallistua, siitä voi seurata sanktioita. Jos työnantaja vie asian työtuomioistuimeen, silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa.