Helsingin Rautatientori käy ahtaaksi, mikäli alustavat arviot palkansaajakeskusjärjestöjen mielenosoituksen osallistujista pitävät kutinsa.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan keskusjärjestöissä osallistujamäärän on uumoiltu nousevan jopa yli 100 000 hengen.
Pitkin maanantaita ammattiliitoista tulvi ilmoituksia varautumisesta perjantaina kello 11–13 järjestettävään mielenilmaukseen.
SAK:n STTK:n ja Akavan mielenosoituksella vastustetaan hallituksen suunnitelmia säätää pakottavalla lainsäädännöllä työntekijöiden työehtojen heikennyksistä. Järjestöjen mielestä hallitus puuttuu ennenkuulumattomalla tavalla vapaaseen sopimusoikeuteen.
Hallitus on päättänyt kahden arkipyhän muuttamisesta palkattomiksi vapaapäiviksi, sairausloman ensimmäisen päivän palkattomuudesta ja korvaustason heikentämisestä, vuosilomien lyhentämisestä sekä yli- ja sunnuntaityökorvausten leikkaamisesta. Heikennykset on tarkoitus toteuttaa lainsäädäntöteitse.
Ensimmäinen varoitus
Piiraisella ei ole harhakuvitelmaa siitä, että hallitus pakittaisi suunnitelmistaan perjantain mielenosoituksen vuoksi. Hänen mukaansa palkansaajajärjestöjen yhteisesiintyminen on ensimmäinen varoitus hallitukselle, jotta se palaisi sopimisen tielle.
– Jos näin ei tapahdu, niin varmaankin jatkoa seuraa. AKT on valmis osallistumaan keskusjärjestöjen päättämiin toimiin jatkossakin, Piirainen toteaa.
Palkansaajakeskusjärjestöt ovat avanneet internetissä terveisethallitukselle.fi-sivuston, jonka kautta voi lähettää terveisiä hallitukselle. Viestit toimitetaan hallituksen johtokolmikolla pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok.) ja ulkoministeri Timo Soinille (ps.).
Sosiaalisessa mediassa palkansaajien mielenosoitus löytyy tunnuksella #STOP.
Bussit ja junat pysähtyvät
AKT:n ylimääräinen hallituksen kokous päätti maanantaina viedä kaikki sopimusalansa mukaan poliittiseen mielenilmaukseen hallitusta vastaan. Kuitenkin taksiliikenne ja linja-autojen tilausliikenne jäävät toimien ulkopuolelle. Lisäksi suojelutyöhön, kuten lääke- ja ruokakuljetuksiin, voidaan hakea poikkeuslupia.
Liiton ajatuksena on keskeyttää työt niin, että jokaisella jäsenellä on mahdollisuus osallistua perjantain mielenosoitukseen.
Kuorma-autoliikenteessä työvuorot ajetaan päättymään perjantaiaamuun kello 6:een mennessä. Töihin palataan kello 18.
Linja-autoliikenteessä työt keskeytetään perjantain kello 03:n ja lauantain kello 03:n väliseksi ajaksi. Ohje koskee lähi-, paikallis- ja kaukoliikennettä sekä myös mm. koulukuljetuksia.
Satamissa ahtaus keskeytyy perjantain 06:n ja lauantain 06:n väliseksi ajaksi.
Lentokentillä AKT:n jäsenet vastaavat lentokoneiden tankkaamisesta ja kuljettavat matkustajia terminaalista lentokoneisiin. Työt ovat keskeytyksissä perjantaina 6–22.
AKT:n maantiekuljetuksia ja satamia koskevia työnseisauksia täydentää SAK:lainen Veturimiesten liitto, joka pysäyttää junaliikenteen 12 tunniksi perjantaina kello 6–18.
Veturimiesten liiton järjestäytymisaste on lähellä sataa.
SAK:laisen Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:n jäsenet eivät työskentele perjantaina kello 11–13 Helsinki-Vantaan lentoasemalta lähtevillä lennoilla.
Poliisitkin mukana
Akavalainen opettajien ja lastentarhaopettajien OAJ on mukana mielenilmauksissa. OAJ:ssä pidetään todennäköisenä, että koulujen ja lastentarhojen toiminta pysähtyy joissakin paikoissa koko perjantaiksi.
Ylioppilaskirjoitukset OAJ on kuitenkin rajannut toimien ulkopuolelle.
STTK:lainen valtion palkollisia edustava Pardia kehottaa mielenilmaisuun työsuhteisia jäseniään. Virkamiehistön osallistumista on rajattu pääkaupunkiseudun kuntiin. Virkapaikalta voi Pardia ohjeistuksen mukaan poistua perjantaina kello 10 ja sinne palataan mielenilmaisun jälkeen kello 15:een mennessä.
Pardiaan kuuluvat myös poliisit ja palomiehet. Pardia tekee tarkemmat rajaukset työstä poistumisesta keskiviikkona. Tarkoitus on, ettei kansalaisten henki, terveys eikä omaisuus joudu mielenilmaisun vuoksi uhatuiksi.
Suomen palomiesliitosta kerrotaan, että pelastustoimi hoitaa velvoitteensa ja mielenilmaukseen lähtevät vapaavuorolaiset.
Vaikka vuorotyötä tekevät sairaanhoitajat ja lähihoitajat ovat kiukkuisia hallituksen toimille, mielenilmaus ei kuitenkaan vaikuttane terveydenhoitoon. Tehyn ja Superin mukaan hoitopaikkoja ei ole tarkoitus sulkea, eikä potilasturvallisuus joudu uhatuksi, vaikka osa liittojen jäsenistä osallistuukin mielenosoitukseen.