Viikonlopun jälkeen uusia liittoja on myös maanantaina ilmoittautunut ay-liikkeen mielenosoitukseen perjantaina.
Metalliliiton mukaan sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen järjestämään poliittiseen mielenilmaisuun Helsingissä Rautatientorilla kello 11 alkaen.
Metalliliitto kehotti jo viime perjantaina jäseniään osallistumaan laajasti tähän tapahtumaan. Kysymyksessä on laillinen toimenpide, johon työnantajat eivät voi puuttua esimerkiksi yrittämällä estää työpaikoilta poistumisen. Myös luottamusmiehet saavat osallistua mahdollisiin ulosmarsseihin ja lakkoihin kello 6–6 perjantaista lauantaihin.
Metalliliitto ilmoitti jo viime viikolla työnantajaliitolle ja valtakunnansovittelijalle siitä, että kyseisenä ajankohtana esiintyy työmarkkinahäiriöitä liiton sopimusten alaisilla työpaikoilla. Liitto on myös lähettänyt tarkemmat toimintaohjeet luottamusmiehilleen.
”Ei nähty sukupolviin”
Mielenilmaisuun ryhdytään, koska liiton mukaan maan hallitus on hyökännyt räikeästi työmarkkinaosapuolten vapaata sopimusoikeutta vastaan. Samalla on tehty yksipuolisesti merkittäviä heikennysesityksiä palkansaajan työehtoihin.
Liitto syyttää Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen hyökkäävän ay-liikkeen ja koko työmarkkinajärjestelmän kimppuun tavalla, jota ei ole nähty sukupolviin. ”Jos nyt tehdyt esitykset toteutuvat, mikään ei takaa, etteikö seuraavassa vaiheessa toteutettaisi vielä pitemmälle meneviä toimia.”
Kymmeniä liittoja lakossa
Maanantaina myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN päätti osallistua keskusjärjestöjen organisoimaan mielenosoitukseen ja suosittaa jäsenliittojaan osallistumaan siihen.
Pardiasta mielenilmaisuun osallistuvat työsuhteiset jäsenet.
– Pardian on mahdotonta hyväksyä hallituksen pakkotoimia. Suomen on oltava sopimusyhteiskunta, jossa asiat hoidetaan sopimalla eikä pakkokeinoilla. Mielenilmaus ei kohdistu olemassa oleviin työ- ja virkaehtosopimuksiin vaan sopimusoikeuden rajauksiin.
– Valtio työnantajana ja työ- ja virkaehtosopimuksen osapuolena käyttää nyt välineitä, joita millään toisella työnantajalla ei edes teoriassa olisi mahdollisuutta käyttää. Sen voi siis katsoa rikkovan omaa sopimustaan vastaan, Pardian puheenjohtaja Niko Simola korostaa.
Poliittisista lakoista on valtakunnansovittelijan toimistoon tullut ilmoitus poliittisesta lakosta 20–30 ammattiliitolta. Mielenilmaukseen osallistuvat muun muassa poliisit, veturinkuljettajat, opettajat ja lastentarhanopettajat, lennonjohtajat, lentoemännät ja stuertit sekä kauppojen ja ravintoloiden työntekijät.
Poliittisesta lakosta on ilmoitettava neljä päivää etukäteen eli viimeistään maanantaina. Useat liitot ovat koolla pohtimassa toimiaan.
”Rehellisiä ainakin siinä asiassa”
JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta luettelee blogissaan hallituksen iskevän erityisen rankasti julkisen alan naisiin, kun ylityö- ja sunnuntailisiä pienennetään, sairaslomapalkkaa leikataan ja vuosilomia lyhennetään, aikuiskoulutustuen perusosa poistetaan eikä alle vuoden mittaisia määräaikaisia työsuhteita tarvitse enää perustella, ja niissä palkat laskevat.
– Naiset halutaan ajaa työmarkkinoiden nöyräksi luokaksi, jonka asemaa ei suin surminkaan haluta tai muka voida parantaa, arvioi Eloranta Sipilän hallituksen linjaa.
– Tämän hallituksen ohjelmassa ei ollut erillistä tasa-arvotavoitetta ja -ohjelmaa. Enää en ihmettele miksi. Olivat ainakin siinä asiassa rehellisiä.