Olin viikko sitten Piraeuksessa todistamassa historiallista hetkeä. Huuhkajat nappasi erään kaikkien aikojen päänahoista Kreikan kaaduttua EM-karsinnoissa maalein 1–0 Joel Pohjanpalon maalilla. Suomi ei ole voittanut koskaan aiem-min ykköskoriin sijoitettua maata vierasottelussa.
Keihäsmatkat maajoukkueen kanssa ovat päättyneet liian monta kertaa valtaviin pettymyksiin. Apatia ja voimattomuuden tunne ovat olleet useimmiten päällimmäiset tuntemukset pitkällä paluumatkalla kotiin. Siitäkin huolimatta, että ottelureissuihin kuuluu aina muitakin elementtejä itse matsin ohella.
n
Tällä kertaa tunnelma oli arvattavista syistä samalla epätodellinen, mutta varsin riehakas. Ruoka ja juoma maistuivat myöhään yöhön saakka sympaattisten kreikkalaisten seurassa Ateenan illassa.
Suomi ei ole voittanut koskaan aiemmin ykköskoriin sijoitettua maata vieras-ottelussa.
Suomi ei edes yrittänyt pelata Kreikkaa vastaan kaunista jalkapalloa. Ensimmäinen puoliaika oli puhtaasti selviytymistaistelua kreikkalaisten roiskiessa laukauksensa päätykatsomoon. Toisella jaksolla Suomi käytti oikeastaan ainoan kunnon maalipaikkansa ja iski ottelun ainoan osuman. Myös maanantain Färsaaret-ottelussa Huuhkajat oli ajoittain yllättävän suurissa ongelmissa.
n
Saavutusta on näistä syistä vähätelty kotimaan mediassa ja kannattajien keskustelupalstoilla. Esitys hyökkäyssuuntaan oli vaisu ja voitto katastrofin partaalla huojuvista helleeneistä ei ollut kriitikoiden mukaan erityisen jäätävä suoritus.
Arvostelijat ovat kuitenkin unohtaneet syyskuun tuplan lähtökohdat ja Suomen keskeisen tavoitteen näissä otteluissa. Mixu Paatelainen jätti taakseen palavan kuusimetsän lailla roihuavan pelillisen sekasorron ja joukkueen, jossa oikeastaan kukaan ei enää uskonut osaavansa pelata jalkapalloa.
Markku Kanervan ensimmäinen tehtävä oli puhaltaa aseenkantajineen henkeä itseluottamuksensa menettäneeseen joukkueeseen. ”Rive” ja kumppanit onnistuivat tässä erinomaisesti. Idealistinen haihattelu oli heitetty kaatopaikalle, ja joukkue oli kaivanut työhanskat esiin. Molemmissa otteluissa kentällä oli joukkue, joka oli valmis jättämään kaiken keskelle. Uusi asenne näkyi erityisesti kaksinkamppailutilanteissa.
n
Suomi teki otteluihin muutaman onnistuneen taktisen muutoksen. Hiiltynyt joulukuusi jätettiin Helsinki-Vantaan loungeen ja muodostelmaksi valittiin selkeä 4–4–2. Kreikan annettiin pitää palloa, ja oma hyökkäyspeli perustui vastaiskuihin. Tietysti paljon parannettavaa jäi, mutta Färsaaria vastaan Suomi käytti jo laitoja huomattavasti tehokkaammin hyväkseen kuin Paatelaisen aikakaudella.
Pelitavallisesti Kanervan ajatukset tuntuisivat natsaavan melko hyvin yhteen Hans Backen visioiden kanssa. Tulevaisuuden kannalta keskeisin kysymys liittyy loogiseen jatkumoon, joka Suomen tulisi rakentaa pelitavallisen poukkoilun tilalle.
Backe hyppää puikkoihin vasta tammikuussa. Miten luodaan jatkumoa tulevaan karsintaprojektiin? Mielenkiintoinen kysymys on myös se, jatkaako Kanerva kakkosena ja millainen tiimi toimii Backen taustalla.
Viikko sitten nähtiin Huuhkajien voiton ohella myös toinen hieno hetki, kun Suomen U21-maajoukkue kaatoi kotonaan Venäjän maalein 2–0. Pitkän ja sysipimeän tunnelin päässä näyttäisi näkyvän siis pieni valonpilkahdus. Aika näyttää, onko kyseessä vastaantuleva juna vai
aurinkoisemman ajan alku. Haluan uskoa jälkimmäiseen.
n
Lauantain vakiokupongilla palataan Englannin sarjojen pariin. Kierroksen kohteet koostuvat Valioliigan ja Mestaruussarjan kohteista.
Viikon ideavarma löytyy kohteesta 4. Nousija Watford ei ole vielä onnistunut nappaamaan täyttä pistepottia, mutta peliesitykset ovat olleet rohkaisevia. Pallonhallintaan luottava Swansea on ollut eräs alkukauden onnistujista, mutta tällä kertaa pisteet jäävät Lontoon pohjoispuolelle.
Kohteessa 5 Manchester City lähtee suursuosikkina vierasotteluun Crystal Palacea vastaan. Kohde kannattaa kuitenkin rastittaa mahdollisimman täyteen, sillä Palace on ollut alkukauden otteluissa jopa häikäisevan hyvä. Kohteeseen kakkonen ykkösvarmistuksella.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 12.9. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), X, 1, 2(1), X(2), 1(X), 2, 1, 1, 1, 1(X), 2(X)