JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen kertoo jäsenkentän viestien koventuneen hallituksen yksipuolisesti sopiman paketin tultua julki. Viesteissä vaaditaan jo lakkoakin – ”persettä penkkiin”.
Asara-Laaksonen korostaa hallituksen toimineen ”aivan poikkeuksellisesti”, mikä raivostuttaa jäseniä. Itse hän ei ole vielä lakkoasetta kaivamassa.
– Kaikki mahdollinen on tehtävä, että hallitus perääntyy täysin yksipuolisesti tekemistään esityksistä. Julkisen alan naisten kannalta hallituksen esitys on tasa-arvon vastainen, Asara-Laaksonen sanoo.
Sunnuntailisät merkittävä palkan jatke
Kunnissa on paljon viikonloppuisin työtä tekeviä, pienipalkkaisia hoiva- ja hoitoalan ammattilaisia sekä julkisen liikenteen työntekijöitä, joihin sunnuntailisien leikkaukset 100 prosentista 75:een kolahtavat. Osa saattaa joutua jopa hakemaan toimeentulotukea.
– Sunnuntailisät ovat taanneet pienipalkkaisille olennaisen palkan lisän, Asara-Laaksonen kuvaa.
Myös vuosilomien leikkaaminen koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Julkisella puolella lomaoikeus on koettu raskaan työn ja pienen palkan kompensaatioksi. Nyt hallitus käy suoraan näiden pienipalkkaisten kukkarolla.
Hän on huolissaan työelämän ilmapiiristä.
– Hallitus asettaa työntekijöitä ja ammattialoja toisiaan vastaan nostamalla työntekijöiden etuuksia. Tämä on vaarallinen asia.
Hän muistuttaa, että kunta-alan työntekijät ovat ahtaalla jo hallituksen opetukseen, päivähoitoon ja muihin kuntapalveluihin kohdistamien leikkausten vuoksi.
Työehtosopimuksista voitava neuvotella vapaasti
Ydinkysymykseksi Asara-Laaksonen nostaa hallituksen sopimisvapauden poikkeuksellisen rankan yksipuolisen rajoittamisen. Hän näkee hallituksen koettelevan myös järjestäytymisoikeuden rajoja.
– Perustuslaissa on säädetty järjestäytymisvapaus, ja ILOn sopimuksen mukaan työehtosopimuksista on voitava neuvotella vapaasti. Rajoitukset tähän hyväksytään erittäin tiukoin edellytyksin, Asara-Laaksonen huomauttaa.
Hän kummastelee myös hallituksen tulkintaa yleissitovuudesta.
– Hallitus on väittänyt, ettei työehtosopimusten yleissitovuuteen puututa. Hallitus lähtee tätä purkamaan kuitenkin rajoittamalla työmarkkinaosapuolten oikeutta sopia työehtosopimuksilla.
Asara-Laaksosen mukaan onkin saatava hallituksen esityksistä perustuslaillinen tulkinta sekä tulkinnat Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja ILO:n sopimusten kannalta.