SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo, että Helsingin yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen sanoi nappiin (YLEn Aamu-TV 9.9.) todetessaan hallituksen touhun olevan ammattitaidotonta hallituksen puuttuessa kovalla kädellä työmarkkinajärjestöjen sopimusoikeuteen ja -vapauteen.
Hallitus aikoo rajoittaa pakottavalla lailla työntekijöiden etuuksia asettamalla enimmäismääriä työnantajien eduksi. Laki estäisi työmarkkinajärjestöjä sopimasta työehtosopimuksilla tai työpaikoilla paikallisella sopimisella lain sallimia parempia ehtoja.
Aikaisempi lähtökohta on ollut, että laissa säädetään työntekijän eduksi minimietuuksista. Sopimuspöydissä on voitu sopia työntekijälle paremmista etuuksista.
– Osapuolilla täytyy olla oikeus sopia keskenään. Nyt valtio on rajoittamassa tätä sopimusoikeutta, Lehto toteaa.
Hän painottaa, että työehtosopimusten tarkoitus on ollut sopia työehdoista nimenomaan alan kannalta parhaalla tavalla. Tämä on ollut myös sopimusjärjestelmän erityispiirre, joka nyt rapautetaan.
– Tuntuu hullulta, että mitä varten tehdään työehtosopimuksia, jos tätä mahdollisuutta ei ole.
Hallituksen toiminta häpeällistä
Hallitus vakuutti tiistaina – pääministeri Juha Sipilän suulla – tarkistaneensa asiantuntijoiden kanssa, että kaatuneen yhteiskuntasopimuksen vastineeksi koottu leikkauspaketti on YK:n alaisen kansainvälisen järjestön ILOn sopimusten, Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja perustuslain mukainen. Ammattiyhdistysliikkeessä ollaan laajasti aivan päinvastaista mieltä. Hallituksen tulkitaan rikkovan kaikkia näitä sopimuksia.
– Meillä SAK:ssa ja laajasti muuallakin ammattiyhdistysliikkeessä on sellainen käsitys, että hallituksen esitys on kaikkien näiden vastainen, sanoo Lehto.
Suomi voi saada ILOsta huomautuksen, joka ei suoranaisesti velvoita hallitusta. Suomen mainetta sopimuksistaan kiinni pitävänä valtiona se vahingoittaa. Lähtökohtana on, että demokraattisessa valtiossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja perusvapauksia. Samalla tavalla Euroopan ihmisoikeussopimus velvoittaa noudattamaan sovittuja sääntöjä.
– Onhan se häpeällistä, jos jäädään tällaisista rikkomuksista kiinni. Eikä varmasti lisää hallituksen kannatusta, Lehto toteaa.
Perustuslainvastaisuus jää viime kädessä eduskunnan perustuslakivaliokunnan ratkottavaksi. Sen puheenjohtajana toimii Annika Lapintie (vas.).