Suomessa tehtiin viime vuonna 751 työtuntia asukasta kohti. EU-maiden keskiarvo oli 727 tuntia. Euromaiden keskiarvo jäi tätäkin pienemmäksi 690 tuntiin.
Luvut ovat peräisin OECD:n ja Eurostatin tietokannoista ja niistä kertoo Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpidon asiantuntija Olli Savela keskuksen blogissa
Savelan mittari suhteuttaa kaikki maassa tehdyt työtunnit maan asukaslukuun. Se ottaa huomioon, kuinka suuri osuus maassa asuvista on lapsia, eläkeläisiä, työttömiä, kotiäitejä tai muita työhön osallistumattomia. Suhdelukuun vaikuttavat myös osa-aikaisuus, eläköitymisikä ja vastaavat tekijät.
Toinen tapa vertailla on kahdessa maassa työtä tekevien työaikaa. Jos se on yhtä pitkä, mutta toisessa maassa on enemmän työhön osallistumattomia, jäävät työtunnit asukasta kohti tässä maassa pienemmiksi.
Savela kirjoittaa, että kansantalouden kannalta työtuntien suhde asukaslukuun on paljon oleellisempaa kuin se, mikä on työssä olevien työaika.
EU-maista eniten työtunteja asukasta kohti tehtiin Luxemburgissa ja sen jälkeen Maltalla, Tšekissä, Virossa ja Latviassa.
Pohjoismaista Ruotsissa työtunteja kertyi Suomea enemmän, 786, samoin Norjassa, 763, mutta Tanskassa selvästi vähemmän, 706 tuntia.
EU-maista selvästi vähiten työtunteja tehtiin Ranskassa, 607. Saksassa työtunteja kertyi 710 tuntia asukasta kohti, 41 eli työviikon verran vähemmän kuin Suomessa.
”Työtuntien vähyys ei ongelma”
Tilaston valossa Savelasta näyttää siltä, ettei Suomen ongelma ole työtuntien vähyys. Jos työtuntien määrää halutaan kuitenkin kasvattaa, hän ehdottaa ensin lisättäväksi työttömien työtunteja tai niiden osa-aikatyötä tekevien, jotka haluavat tehdä enemmän töitä.
”Kansantalouden kannalta ei ole sinänsä väliä, kuka lisätyötunnit tekee, kunhan työ on tuloksellista. Lisäeuro on arvokkaampi työttömälle ja puolestaan vapaa-aika työssäkäyvälle.”
”Toisaalta minkä tahansa työtuntien lisäyksen edellytyksenä on, että syntyvälle lisätuotannolle löytyy myös kysyntää, joko Suomesta tai ulkomailta. Ilman sitä ei lisätunneista ole hyötyä”, Savela toteaa.