Hallituksen suunnittelemat säästötoimet merkitsevät perheille menojen kasvua ja uhkaavat lisätä perheiden välistä eriarvoisuutta, selviää lapsi- ja perhejärjestöjen laskelmista.
Järjestöjen mielestä leikkausten vaikutukset lasten ja perheiden elämään on arvioitava tarkasti etukäteen. Leikkauksia tulee kohtuullistaa heikoimmassa asemassa olevien kannalta ja niin, etteivät niiden vaikutukset kohtuuttomasti kasaudu perheille.
Päivähoitomaksujen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen korotukset kohdistuvat suoraan lapsiperheisiin. Lisäksi hallitus on kaavaillut karsivansa menoja lasten varhaiskasvatuksesta, vanhempainpäivärahojen korvauksista, perusopetuksesta sekä toisen asteen koulutuksesta.
Perheen taloudellisen tilanteen heikentyminen vaikuttaa kielteisesti lasten hyvinvointiin lisäten syrjäytymisriskiä ja lasten välistä eriarvoisuutta, todetaan kuuden järjestön kannanotossa.
Lapsilisän reaaliarvo laskee joka vuosi
Suunnitellut leikkaukset eivät ole kertaluonteisia vaan ne ulottuvat useammalle vuodelle. Joidenkin leikkausten vaikutukset myös korostuvat entisestään tulevina vuosina. Esimerkiksi lapsilisän ja opintotuen indeksikorotusten jäädytys tarkoittaa sitä, että näiden tukien reaalinen arvo laskee joka vuosi.
Lapsilisän leikkaus veisi perheiltä sata euroa vuodessa lasta kohden. Vaikutukset olisivat suhteellisesti suurimmat pienituloisissa perheissä. Lapsilisän indeksikorotuksen jäädyttäminen alentaa niiden reaaliarvoa.
Päivähoitomaksut nousevat arviolta 16 prosenttia, keskituloisilla euroissa 450–500 euroa vuodessa lasta kohti.
Esiopetuksessa hoitomaksu nousisi 120–220 euroa vuodessa lasta kohti.
Koululaisten iltapäivätoiminnassa lisälasku olisi 570–760 euroa vuodessa.
Järjestöt korostavat, että toimenpiteiden lapsi- ja perhevaikutusten arviointi on tehtävä nyt, ennen leikkausten toimeenpanoa. Näin leikkausten vaikutuksia voidaan arvioida kokonaisuudessaan lasten hyvinvoinnin kannalta ja lieventää erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja perheiden osalta.