Kansanedustaja Katja Hännisen mukaan hallitus pyrkii parantamaan kilpailukykyä romahduttamalla pienipalkkaisten työntekijöiden talouden. Hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä alentamalla sairauspäivien korvaustasoa, puolittamalla ylityökorvaukset sekä pienentämällä sunnuntaikorvaukset 75 prosenttiin.
Sunnuntaitöitä tekevät erityisesti pienipalkkaisten, naisvaltaisten alojen työntekijät, kuten kaupanmyyjät, siivoojat ja koko terveydenhuoltosektori. Naisvaltaisten alojen lisäksi sunnuntaityötä tehdään paljon myös miesvaltaisilla turvallisuus- ja kuljetusaloilla.
– Sunnuntailisän pienentäminen veisi arvioiden mukaan kaupan alan keskiansiosta noin 1 500 euroa vuodessa, mikä on järkyttävä palkanalennus pienipalkkaisella alalla. Vuorotyöstä kuuluu palkita, sillä se on tutkitusti säännöllistä työaikaa raskaampaa. Vuorotyötä tekevillä on monesti myös muita hankalampaa yhdistää työ- ja perhe-elämä, Katja Hänninen sanoo.
Epäoikeudenmukaista, järjetöntä
Hännisen mukaan pienipalkkaisten työntekijöiden palkanalennukset ovat paitsi epäoikeudenmukaisia myös järjettömiä, jos tavoitteena on työelämän tehokkuuden kasvattaminen. Työelämän tehokkuutta ei saada aikaan työehtoja heikentämällä.
– Alimpia palkkoja korottamalla miesten ja naisten palkkaero pienenee, työntekijöiden motivaatio ja organisaatioiden tehokkuus paranevat sekä kotimainen ostovoima kasvaa, hän luettelee.
Ongelma ei poistu
Hallitus lupaa 2 500 euron kertakorvauksen työnantajalle, jonka työntekijä jää vanhempainvapaille. Näin hallitus pyrkii parantamaan nuorten naisten työllistämistä ja tasaamaan perhevapaiden kustannuksia.
Katja Hännisen mukaan hallituksen toimet eivät ratkaise itse ongelmaa. Synnytysikäisten naisten työllisyysastetta korotetaan ja perhevapaiden kustannuksia tasataan jakamalla vanhempainvapaita.
– Vanhempainvapaat pitää uudistaa niin, että ne tukevat jaettua vanhemmuutta. Vanhempainvapaiden tasaisempi jakaminen lapsen vanhempien kesken tasoittaa nyt erityisesti naisten työuraan kohdistuvia katkoksia ja näin myös sukupuolten välisiä palkka- ja eläke-eroja. Myös synnytysikäisten naisten syrjintä työmarkkinoilla, mikä koskee myös lapsettomia naisia, vähenee.