– Hallituksen paketti on täysin kohtuuton. Sitä se on erityisesti julkisen sektorin naisilla, sanoo ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Hallitus aikoo varmistaa pakottavalla lainsäädännöllä keinojensa läpiajon työehtosopimuksiin.
– Tämä on poikkeuksellisen raju isku suomalaista sopimusyhteiskuntaa vastaan. Tämä on isku kolmikantaista ja myös kaksikantaista eli työntekijöiden ja työnantajien yhteistyötä vastaan.
– Tämä on hyökkäys sopimisen vapautta vastaan.
Hallituksen mukaan pakottavan lainsäädännön käyttö ei olisi vastoin kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia, EU-säädäntöä eikä kansallista lainsäädäntöä. Eloranta arvioi tuoreeltaan, että näin voi kuitenkin käydä. Ainakin ILO:n sopimuksia vastaan sopimusvapauden rajoittaminen sotii.
– Koko asia pitää tutkia huolellisemmin ja tarkemmin kuin hallitus nyt on tehnyt.
Pienipalkkaisille naisille suurlasku
Isoin lasku heikennyksistä on tulossa julkisen sektorin naisille, Eloranta toteaa. Julkinen sektori on pienipalkkaista ja erittäin naisvaltaista.
Erityisesti heitä koskee vuosilomien leikkaaminen 38 päivästä 30:een. Tuo 38 päivän vuosiloma koskee yli 15 vuotta palvelleita. Julkisen sektorin lomat ovat hieman pitemmät kuin pääosalla yksityisestä sektorista, mutta vastaavasti julkisen sektorin palkat ovat pienemmät.
Jo aiemmin hallitus on päättänyt kiristyksistä vuorotteluvapaaseen. Tämäkin rankaisee julkisen sektorin naisia, jotka ovat sitä eniten käyttäneet.
Sunnuntaikorvausten pieneneminen 100 prosentista 75 prosenttiin osuu sekä julkisen että yksityisen sektorin pienipalkkaisiin. Pienissä palkoissa sunnuntailisän merkitys toimeentulon kannalta on suuri.
Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta epäonnistuivat Elorannan mukaan alkuunsa elokuussa, koska hallitus löi pöytään ota tai jätä –tarjouksen, jossa lähes koko taakka olisi langennut työntekijöille.
– Nyt se taakka langetetaan näin, ja turhaan. Näillä keinoilla ei suomalaisten vientiyritysten kilpailukyky parane.