SAK ei hyväksy hallituksen kaavailuja heikentää työntekijöiden työehtoja ja toimeentuloa. Suomen suurin palkansaajajärjestö pitää toimia perustuslain vastaisena ja vaatii niiden arvioimista eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly huomauttaa, että hallituksen tänään julkistamat toimet kilpailukyvyn parantamiseksi romuttavat länsimaista vapaata sopimusoikeutta.
– Jos hallituksen esittämät työelämän heikennysesitykset toteutetaan, on niillä arvaamattomat seuraukset koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Toimet tarkoittavat, että hallitus on nyt astunut työmarkkinapöytään, millä on aina huonot seuraukset.
Lyly toteaa myös, että mikäli valtakunnalliseen sopimiseen työmarkkinajärjestöjen kesken puututaan yksipuolisilla pakottavilla toimilla, vaikeuttaa se merkittävästi edellytyksiä työpaikoilla tapahtuvaan paikalliseen sopimiseen.
SAK pitää vaarallisena sitä, että hallituksen toimet kohdistuvat erityisesti pienipalkkaisiin ja julkisen sektorin työntekijöihin.
– Sunnuntaikorvauksien alentaminen heikentää vuorotyöntekijöiden ja yksityisillä palvelualoilla työskentelevien, usein osa-aikaisten naisten toimeentuloa. Ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus ja muut sairauslomaan liittyvät heikennykset vaikeuttavat erityisesti lapsiperheiden vanhempien työssäkäyntiä, Lyly sanoo.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä tulkitsee hallituksen paketin merkitsevän siirtymistä korporatismista parlamentarismiin.
– Tämä on tervetullut rytminmuutos suomalaisessa politiikassa. Vastaavaa rytminmuutosta tarvitaan myös sote-uudistuksessa ja muissa julkisen sektorin reformeissa, hän toteaa.