STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan hallituksen tiistaina esittelemät toimet ovat raju hyökkäys Suomen mallia ja työmarkkinoiden vakaata sopimuskulttuuria vastaan.
Hallitus kertoi korjaavansa Suomen kilpailukykyä muun muassa julkisen sektorin lomien leikkaamisella, sairausloman karenssilla, arkipyhien siirrolla ja sunnuntailisien leikkaamisella.
– Vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa jatkossa työmarkkinoille enemmän työnantajien ehdoilla toteutettavaa sanelua ja siitä seuraavaa riitelyä ja repimistä kuin aitoa neuvottelua ja sopimista, sanoo Palola.
– Lainsäädännöllä pakottaminen lisäisi rauhattomuutta työmarkkinoilla. Se voi myös lisätä rauhattomuutta koko yhteiskunnassa, kun kasvava työttömyys ja esimerkiksi viime aikojen maahanmuuttopoliittiset haasteet ovat lisänneet jännitteisyyttä kansalaisryhmien välillä, hän arvioi.
STTK on erittäin huolissaan suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta, jos sopiminen siirtyy juhlapuheisiin ja työmarkkinapöydissä työvälineinä ovat työnantajavetoinen pakko ja sanelu.
– Vaihtoehdotonta talous- ja työmarkkinapolitiikkaa ei huonossakaan taloustilanteessa tarvitse harjoittaa. Hallitus leikkii tulitikuilla ruutitynnyrin lähellä, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.
Maksajina naiset
STTK:n arvio on, että hallituksen giljotiini osuu erityisesti pieni- ja keskituloisiin naisiin, jotka ovat enemmistö julkisen sektorin työpaikoilla ja monilla yksityisillä palvelualoilla.
– Suomalaiset julkiset hyvinvointipalvelut ovat naisten harteilla. Heidän työehtojansa heikentäminen merkitsee, että tasa-arvo on hallitukselle vain sanahelinää.
Muutosturvaan hallitus esittää parannuksia, mutta ”kurjistamislistan” rinnalla ne näyttävät Palolan mielestä kosmeettisilta.