Hallitus esitteli tiistaina toimet, joilla korvataan viime kuussa kaatunut yhteiskuntasopimus. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat jo kuitanneet paketin, hallitus tekee lopulliset päätökset keskiviikkoaamuna kuultuaan sitä ennen työmarkkinoiden osapuolia.
Paketin pääosa heikentää palkansaajien etuja. Sen vastapainona muutosturvaa parannetaan yli 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä tarjoamalla työntekijöille irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleentyöllistymistä edistävään valmennukseen. Valmennuksen arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa. Lisäksi työnantajan on tarjottava yli 20 hengen yrityksessä työterveyshuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.
Nuorten naisten työllistymistä hallitus edistää tasaamalla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2 500 euron kertakorvauksella.
Ylityökorvaukset puolitetaan
Kiristäviä toimia ovat loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä. Pääministeri Juha Sipilän mukaan päivät korvataan jatkossa esimerkiksi tekemällä lauantaina työpäivä.
Sairauspäiviin tulee karenssi niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta.
Ylityökorvaukset puolitetaan ja sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin.
Erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään 38:sta 30:een työpäivään.
Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta. Alennuksen hinta on 847 miljoonaa euroa.
– Näillä esityksillä pyritään korjaamaan rapautunutta kilpailukykyämme. Pohjimmiltaan on kyse työpaikkojen lisäämisestä ja siten suomalaisen hyvinvointiyhteiskuntamme säilyttämisestä, jopa pelastamisesta. Tämä on työssäkäyvien osuus Suomen nostamiseksi takaisin raiteilleen tässä vakavassa tilanteessa, Sipilä sanoo.
Stubb: Kymmeniä tuhansia työpaikkoja
Sipilä kertoi tiistaina, että esitykset on tarkoitus toteuttaa pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä, joka on voimassa seuraavan työehtosopimuskauden alkaessa.
Sipilän mukaan toimet tehdään kilpailukyvyn parantamiseksi. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja työllisten määrää 110 000 henkilöllä vaalikauden loppuun mennessä. Velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä ja velaksi eläminen lopetetaan vuonna 2021.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan paketin työllisyysvaikutus on kymmeniä tuhansia.
Ulkoministeri Timo Soinin mielestä paketti on niin hyvä kuin hallitus osasi tehdä.
Eduskuntaan syyskuussa
Hallituksen mukaan esitykset eivät ole ristiriidassa perustuslain säännösten tai Suomen EU- tai ILO- jäsenyyteen liittyvien velvoitteiden kanssa. Valmistelun osana on kuultu oikeusministeriötä ja järjestetty epävirallinen asiantuntijakeskustelu.
Lainsäädännön valmistelu tehdään normaaliin tapaan yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Lisäksi hallitus on arvioinut toimien vaikutusta yhdenvertaisuuteen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon.
Pääministeri Sipilä tuo hallituksen esittelemät toimenpiteet kilpailukyvyn parantamiseksi eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun 2015 loppuun mennessä. Tavoitteena on, että tarvittavat lakimuutokset on tehty viimeistään kesäkuussa 2016. Tiedonannon ajankohdasta ei ole vielä sovittu eduskunnan kanssa.