Viikon kysymys
Kokonaisturvallisuusmessut järjestetään tänä vuonna Tampereella 4.-6.9. Messut järjestetään joka kolmas vuosi.
Mitä kokonaisturvallisuus on, messutoimikunnan puheenjohtaja, teollisuusneuvos Erkko Kajander?
– Sillä tarkoitetaan yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista. Käytännössä kokonaisturvallisuus ulottuu arjen ja yksilön turvallisuudesta muun muassa kyberturvallisuuteen, maanpuolustukseen ja luonnonkatastrofeihin varautumiseen.
– Valtioneuvoston päättämällä Yhteiskunnan turvallisuusstrategialla halutaan turvata yhteiskunnan toimintakyky, säilyttää Suomen itsenäisyys ja edistää kansalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia.
Mitä kokonaisturvallisuuteen kuuluu?
– Siihen kuuluu valtion johtaminen, kansainvälinen toiminta, Suomen puolustuskyky, sisäinen turvallisuus, talouden ja infrastruktuurin toimivuus, väestön toimeentuloturva ja toimintakyky sekä henkinen kriisinkestävyys.
– Kaikki toimijat eli yhteiskunnan jäsenet eli viranomaiset, järjestöt, elinkeinoelämä ja kansalaiset voivat toteuttaa ja edistää näitä osa-alueita.
Kuinka yksittäinen kansalainen voi osallistua?
– Kiinnostuksensa mukaan voi valita esimerkiksi vapaaehtoistyötä öljyntorjunnassa tai maanpuolustuksen parissa. Useasti kansalaiset ryhtyvät toimimaan, kun huomaavat, että jokin asia yhteisössä tai yhteiskunnassa ei toimi. Kaikki lähtee muiden huomioon ottamisesta ja välittämisestä.
– Turvallisuusasiat huomataan usein vasta, kun ilmenee ongelmia vaikkapa vesihuollon kanssa. Jokainen voi kohdallaan miettiä, miten on varautunut vesi- tai sähkökatkokseen.
Eikö turvallisuus ole viranomaisten asia?
– Kyllä näin on, mutta ei kokonaan. Jokainen voi itse miettiä, miten voisi edistää omaa ja lähimmäisen arkipäivän turvallisuutta. Kokonaisturvallisuuden ideana voisi olla sanonta ”Kaveria ei jätetä”. Sitä henkeä tarvitaan.
Mistä turvallisuus koostuu?
– On otettava selvää tosiasioista ja päätettävä, miten tietoon suhtautuu. Siitä syntyy turvallisuuden tai turvattomuuden tunne.
– Meidän ei ole tarvinnut koetella kriisiajan henkistä kestävyyttä. Kriiseihin voi varautua ottamalla asioista selvää.
Miten turvallisuutta edistetään?
– Suomessa on varaa parantaa yhteistoimintaa. Parhaat käytännöt on jaettava kaikkien tietoon ja huonot jätettävä pois. Ymmärtämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä on päästävä eroon.
Kuva: UP/Birgitta Suorsa