Metalliliitto kertoo verkkosivuillaan hallituksen suunnittelevan heikennyksiä työntekijöiden lomiin sekä työsopimuslakiin. Vuosilomalakia halutaan muuttaa niin, että viisi viikkoa tai enemmän lomaileville tulee kuuden päivän karenssi, jos työntekijä sairastuu loman aikana. Karenssi poistettiin pari vuotta sitten EU-direktiivin vastaisena. Tällä hetkellä kaikki sairauspäivät voi siirtää.
SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen kertoo Metalliliiton sivuilla, että lisäksi hallitus haluaa rajoittaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan lomanmääräytymisajan kuuteen kuukauteen per työntekijä.
– Tämä on heikennys paitsi kaikille työntekijöille, myös tasa-arvokannanotto hallitukselta. Tällä esityksellä heikennetään selvästi vanhempainvapaalla olevan oikeuksia, Rönni-Sällinen sanoo.
Pikavauhdilla eteenpäin
Työministeri Jari Lindström (ps.) asetti kolmikantaiset työryhmät välittömästi yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen. Työntekijäpuolelta mukaan on kutsuttu SAK, STTK ja Akava.
– Kyllähän tämä ajankohta on selkeä vastaus siihen, kun yhteiskuntasopimus ei syntynyt, Rönni-Sällinen sanoo Metalliliiton sivuilla. Hän edustaa SAK:ta vuosilomalain uudistusta pohtivassa työryhmässä.
Metalliliiton mukaan työryhmien työskentelyä leimaa hallituksen uudenlainen työskentelytapa, joka ei edellytä työryhmiltä yksimielisyyttä vaan ensisijaisesti hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamista tiukassa aikataulussa.
– Viime hallituskaudella omaksuttiin sellainen lähestymistapa, että hallitus vie läpi yksimielisiä esityksiä. Nyt on jouduttu korostamaan sitä, ettei se ole ainoa oikea tulkinta, mitä kolmikantaperiaate tarkoittaa. Hallitus tekee ratkaisun, minkä sisältöisenä se vie esitykset eduskuntaan, Kröger sanoo yli kahden vuosikymmenen lainvalmistelukokemuksella.
Vuosilomalain uudistusta pohtivan työryhmän on määrä saada hallituksen esitys eduskuntaan parin kuukauden sisällä. Laki astuisi voimaan 1.4.2016 alkaen eli se vaikuttaisi seuraavaan lomamääräytymisvuoteen.
Työntekijän koeaika pitenee
Työsopimuslain muutoksia pohtivan työryhmän asialistalla ovat määräaikaisuuksien perusteet, koeaikojen pidentäminen ja työntekijöiden takaisinottovelvollisuus.
– Emme missään nimessä kannata määräaikaisuuksien perusteiden poistamista ja koeaikojen pidennyksiä. Pyrimme minimoimaan näiden heikennysten vaikutukset ja tuomme neuvottelupöytään muutosturvan, Rönni-Sällinen sanoo.
Hallituksessa on peruteltu lakimuutoksia työllistämiskynnyksen alentamisella.
Metallityöväen Ahjo-lehdelle ministeri Lindström vastasi, että hallituksen tarkoituksena on harjoittaa kolmikantaista valmistelua työelämälainsäädännön uudistamisessa.