Happihyppely
Koska tänä kesänä ei ole vielä ollut yhdenkään suuren globaalin lajin arvokisoja, ovat urheilun suurimmat otsikot tulleet muista aiheista. Yllätys ei kenellekään huippu-urheilua seuranneelle liene että nuo otsikot ovat liittyneet korruptioon ja dopingiin.
Keväällä suureen julkisuuteen ryöpsähti kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn kuuden korkeimpaan johtoon kuuluneen henkilön pidätykset Sveitsin Zürichissä. Tapahtuma oli nolo maailman näkyvimmän lajin pampuille, sillä FIFA oli juuri valmistautumassa kokoukseen, jossa esillä oli muun muassa puheenjohtajavaali. Vaalissa haki jatkokautta vuodesta 1998 järjestöä johtanut sveitsiläinen Sepp Blatter. Hän on ollut varsin kiistelty henkilö koko puheenjohtajakautensa ajan.
Nolosta kohusta huolimatta hänet valittiin kuitenkin uudelleen neljän vuoden jatkokaudelle. Tosin kohun jatkuessa Blatter muutama päivä myöhemmin ilmoitti eroavansa puheenjohtajan tehtävistä. Hän ei kuitenkaan lähtenyt heti, eikä luovuttanut työhuoneensa avainta.
Tämän päivän mitalisti on huomispäivän konna.
Jalkapallopiireissä tätä ihmetellään suuresti. Nyt alppimaan miehellä on mahdollisuus tuhota hänelle, muille järjestön johtohenkilöille ja yhteistyökumppaneille arkaluontoista aineistoa. FIFAn uusi puheenjohtaja valittaneen myöhemmin tänä vuonna.
Johtohenkilöiden pidättämiseen osallistui Sveitsin poliisin lisäksi myös FBI ja Yhdysvaltain viranomaiset tutkivatkin nyt FIFAn korruptiovyyhtiä. Vaikka tutkimusten sanotaan keskittyvän vuoden 2022 Qatarin ja vuoden 2018 Venäjän MM-kisahakuprojekteihin, niin selvitystyön aikana tulee varmaankin ilmi myös tätä vanhempia asioita.
Blatter toimi ennen puheenjohtajuutta edeltäjänsä brasilialaisen Joao Havelangen oikeana kätenä. Sittemmin FIFAn kunniapuheenjohtajaksi valittu brassi joutui luopumaan tuosta ”kunnianimestä” kun paljastui että hän oli junaillut entiselle vävylleen miljoonia dollareita MM-kisojen kaupallisista sopimuksista.
Samaan aikaan kun tutkimukset jatkuvat, vaaditaan laajasti Qatarin ja Venäjän kisojen siirtämistä muualle.
Qatar on luku sinänsä. Maassa rakennetaan stadioneita ja muita kisarakennelmia hirveissä olosuhteissa. On arveltu että orjatyön kaltaisissa olosuhteissa työskenteleviä rakentajia kuolee jopa 4 000 ennen kuin avauspotku päästää potkaisemaan. Nyt kuolonuhreja on jo pitkälti toistatuhatta.
Venäjältä kisoja tuskin siirretään, sillä massiivisia kisajärjestelyjä ei tässä ajassa polkaista uudessa maassa noin vain käyntiin.
Idealistien toiveet huijareiden tuomitsemiseksi vesittää huippu-urheiluun pesiytynyt suuri raha. Pahimmin koukussa jalkapallon lisäksi isoon rahaan ja jopa maailmanpolitiikkaan ovat kansainvälinen olympialiike ja yleisurheilu.
Yleisurheilulle pahimpaan mahdolliseen aikaan tuli saksalaisen mediatalon ARD:n ensimmäisenä tekemät paljastukset epäilyttävistä dopingtuloksista vuosien 2001–2012 aikana. Yli 12 000 veritestistä ison määrän kerrotaan olevan epäilyttäviä. Muun muassa Helsingin MM-kisojen mitalisteista jopa 21 prosenttia oli antanut epänormaalin näytteen. Daegussa 2011 otettujen testien perusteella tutkijat arvioivat urheilijoista jopa kolmanneksen rikkoneen dopingsääntöjä.
ARD:n ja monien muiden medioiden paljastukset tulivat kansainväliselle yleisurheiluliitolle (IAAF) huonoon rakoon, sillä lauantaina käynnistyvät Pekingin MM-kisat. Liitto yritti lakaista skandaalia maton alle, vaikka joutui myöntämään pitkin hampain dopingongelman olemassaolon.
Kisakatsojan ei kuitenkaan kannata ylitunteella hehkuttaa mitalisteja. Meidän urheiluhullujen kuluttajansuoja on nimittäin viime vuosina mitattu hyvin huonoksi. Tämän päivän mitalisti on huomispäivän konna. Kaiken kukkuraksi korruptiokonnat jatkavat vapaamatkustajina.