Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi toteaa niin kutsutun yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta, että neuvotteluasetelma oli alusta lähtien palkansaajapuolelle epäreilu.
– Työntekijöiden taloudellinen edunvalvonta on aivan keskeisempiä ay-liikkeen tehtäviä. On täysin ymmärrettävää, ettei palkkojen alentamiseen voitu suostua, Semi sanoo tiedotteessaan.
Semi arvioi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lanseeraamissa neuvotteluissa osapuolena ollutta ammattiyhdistysliikettä on syytetty kehityksen jarruna olemisesta, vaikka viime vuosina on tehty maltillisia palkkaratkaisuja ja erilaiset työelämän joustot ovat jo mahdollisia.
Sopimukseen pääsemiseksi emme tarvitse normien vaan myyttien purkutalkoita.
Luotu myytti jäykistä työmarkkinoista
Semi muistuttaa siitä, että Suomi on esimerkiksi yksi EU:n kärkimaita joustavien työaikojen käytössä.
– Tämä kaikki on saatu aikaan yhdessä sopimalla, ei sanelupolitiikalla., hän tähdentää.
– Työelämä tarvitsee muutoksia, mutta niitä ei aikaansaada luomalla myyttejä jäykistä suomalaisista työmarkkinoista. Aitoon yhteiskuntasopimukseen pääsemiseksi emme tarvitse normien vaan myyttien purkutalkoita.
Epävarmuudella ei lisää tehokkuutta
Semin mielestä Sipilän hallitus ei onnistunut antamaan hyviä eväitä neuvottelujen onnistumiseksi.
Hän toteaa olevan vaikea luoda hyvää neuvotteluilmapiiriä tilanteessa, jossa hallitus esimerkiksi pidentää koeaikaa ja sallii vuoden pituiset määräaikaiset työsopimukset ilman perusteita. Hänestä näyttää siltä, että työelämän joustojen lisääminen tarkoittaa hallitukselle siis tosiasiassa työelämän huonontamista.
– Työntekijöistä ei tehdä tehokkaampia työelämän epävarmuutta lisäämällä, vaan reiluilla työehdoilla, hyvällä koulutuksella ja hyvällä johtamisella, Semi sanoo..