Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden tilanteesta keskiviikkona keskustellut STTK:n hallitus arvosteli työnantajien asennetta prosessissa. Puheenjohtaja Antti Palolan mukaan STTK on edelleen sitoutunut tavoittelemaan yhteiskuntasopimusta, joka avittaa Suomen talouskasvua, parantaa työllisyyttä ja vahvistaa kilpailukykyä, mutta ei yksin palkansaajia kurittamalla.
Palola arvioi, että työnantajat eivät ole täysin sitoutuneet meneillään olevaan neuvotteluprosessiin.
– Tähän asti työelämää on Suomessa kehitetty ja uudistettu työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistyöllä. Nyt on syntynyt vaikutelma, että työnantajat menevät mieluummin hallituksen selän taakse kuin kolmikantaiseen neuvottelupöytään. Niin nihkeästi työnantajat ovat asennoituneet yhteistyöhön palkansaajapuolen kanssa, Palola sanoo.
Aikaa perjantaihin
STTK toivoo, että työnantajat ottaisivat yhteiskuntasopimusneuvotteluiden loppusuoralla vahvan kirin ja työmarkkinajärjestöille syntyisi yhteinen näkemys siitä, mitä hallitukselle esitetään ja miten neuvotteluissa edetään perjantain 21.8. jälkeen.
– Asioilla on järjestyksensä. Perjantaina hallitukselle tulisi esittää lista kilpailukykyhypyn sisältämistä asiakokonaisuuksista ja niille jatkoneuvotteluaikataulu. Osa esitettävistä asioista on lainsäädäntöön liittyviä ja osa työ- sekä virkaehtosopimusneuvotteluissa työstettäviä. Tämä johtaa erilaisiin jatkokäsittelyprosesseihin sisältöjen ja aikataulujen osalta, Palola korostaa.
STTK ei sulje yhteiskuntasopimuksesta mitään asiakokonaisuutta pois, mutta painottaa tasapainoista ratkaisua.
– Parhaiten kilpailukykyloikka saavutetaan neuvottelemalla ja sopimalla, ei esimerkiksi hallituksen yksipuolisten päätösten tai työriitojen kautta.
STTK:n hallitus pitää ylimääräisen kokouksen perjantaina 21.8., joka on hallituksen asettama takaraja yhteiskuntasopimusneuvotteluille.