Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) varapuheenjohtaja Matti Huutola odottaa yhteiskuntasopimusneuvotteluista uusia avauksia. Hän uskoo sen tarkoittavan sitä, että työntekijöiden asema ei huonone.
”Uskon, että työelämän parhaat asiantuntijat eli työmarkkinaosapuolet löytävät uusia, rohkeita ja jopa yllättäviä toimia kasvun ja tuottavuuden lisäämiseksi, eikä työntekijöiden aseman ja turvan heikentämiseen ole aihetta.”
Huutola kommentoi asiaa kesätapahtumassa lauantaina Kemissä.
Selkävoittoja ei työmarkkinoilta oteta, oli aika mikä tahansa.
Huutolan mukaan vielä ei voi sanoa syntyykö yhteiskuntasopimusneuvotteluissa ratkaisu, jonka palkansaajat voivat hyväksyä.
”Varmaa on kuitenkin, että palkansaajien ajaminen nurkkaan ja kohtuuttomat vaatimukset työntekijöille johtavat huonoon lopputulokseen. Ay-liike uskaltaa ja kykenee neuvottelemaan. Jäsenistönsä turvin sillä on myös voimaa neuvotella. Selkävoittoja ei työmarkkinoilta oteta, oli aika mikä tahansa”, Huutola painottaa.
Huutola muistuttaa, että hallituksen ehdottama yhteiskuntasopimus on normaali työmarkkinaratkaisu.
”Kyse on vuoden 2017 alusta voimaan tulevasta työmarkkinaratkaisusta, jos neuvottelutulos syntyy. Tuolloin päättyy myös nykyisen keskitetyn sopimuksen voimassaolo.”
Lylyn mukaan yritysjohtajat voisivat kilpailla investoinneilla
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kommentoi yhteiskuntasopimusta viikonloppuna Oulussa. Lylyn mukaan sopimusta ei synny, jos sitä tehdään liiaksi palkansaajien kustannuksella.
”Yritysten ja omistajien olisi nyt otettava enemmän vastuuta yhteiskuntasopimuksen toteutumisesta”, hän painottaa.
Lylyn mukaan yritysten omistajat voisivat vaihtaa asennettaan muutenkin.
”Hyvin palkatut yritysjohtajat voisivat esimerkiksi kilpailla siitä, kenen yritys investoi Suomeen enemmän eikä siitä, kuka arvostelee Suomea eniten.”
SAK:n hallitus kokoontuu tänään maanantaina käsittelemään tilannetta ja ottamaan kantaa mahdollisen yhteiskuntasopimuksen valmisteluun.