Viikon kysymys
Hiroshiman ydinpommituksesta tulee 70 vuotta täyteen torstaina, ja sunnuntaina saman verran Nagasakin ydinturmasta.
Miksi pitää muistaa Hiroshiman ja Nagasakin pommituksia, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius?
– Sodan uhreja pitää ylipäätään muistaa, ja Hiroshimaa ja Nagasakia sen takia, että yhdellä kerralla kuoli ja vammautui niin paljon ihmisiä, jotka olivat täysin syyttömiä sotaan.
– Tärkeintä on muistuttaa maailman johtajia, ettei ydinaseuhka ole hävinnyt mihinkään 70 vuodessa, vaan riski on koko ajan suurempi. Ydinaseet ovat täydessä toimintavalmiudessa 24/7.
Mitä Hiroshiman ja Nagasakin tuhoista opittiin?
– En tiedä, opittiinko mitään. Niiden jälkeen ei kuitenkaan ole käytetty atomiasetta eikä myöhemmin kehitettyä ydinasetta. Se on ihmiskunnalle kunniaksi.
Mikä vaikutus on myöhemmin ilmassa ja maan alla tehdyillä ydinasekokeilla?
– Niistäkin jäi jälki, vaikka räjäytyksistä on pitkä aika, ja räjäytysmäärät olivat nykyaseita selvästi pienemmät. Brutaalia on se, että kokeiluja on tehty paljolti alkuperäiskansojen asuinalueilla.
– Nykyisillä aseilla pienempikin ydinaseräjäytys vaikuttaisi laajasti ilmakehään ja koko maapallon ekologiaan.
Ovatko ydinasevallat lopettaneet koeräjäytykset?
– Tällä hetkellä kaikki nykyiset ydinasevallat suunnittelevat ydinaseidensa modernisointia, esimerkiksi Iso-Britannia on esittänyt merivoimiensa ydinaseiden uudistamista. On vaikea kuvitella, kuinka pitkälle kehittely onnistuu ilman koeräjäytyksiä.
Mikä merkitys on ydinsulkusopimuksella?
– Se on parasta, mitä meillä on, mutta nyt se on kovassa kriisissä. Alun perin ydinasevallat lupasivat aloittaa ydinaseriisunnan ja vastikkeeksi muut valtiot lupasivat olla hankkimatta ydinasetta. Touko-kesäkuussa ydinsulkuneuvottelut päättyivät tuloksettomina. Ainoa valopilkku on sopimus Iranin kanssa.
– Ydinasevallat eivät näytä olevan valmiit keskustelemaan lopullisesta ydinaseriisunnasta. Koska sopimus ei enää päde moraalisesti, muun muassa monet Lähi-idän maat suunnittelevat ydinvoiman ja myös ydinaseen hankkimista.
Voisiko terroristijärjestö saada ydinaseen haltuunsa?
– Riski on, että ne pystyvät saamaan jonkin verran rikastettua materiaalia ydinvoimaloista ja rakentamaan siitä ns. likaisen pommin. Tämän takia monet aiemmin ydinasevarustelua puolustaneet ovat alkaneet kannattaa ydinaseriisuntaa. On osoittautunut hyvin haasteelliseksi pitää ydinasemateriaalia vastuullisissa käsissä.
Kuva: UP/Katri Lankila