Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) haluaa esillä ollutta laajempaa yhteiskuntasopimusta.
OAJ asettuu yhteiskuntasopimuksen kannalle, jos sen luonne muuttuu radikaalisti hallituksen esittämästä työmarkkinaratkaisusta myös rakenteita uudistavaksi, koko yhteiskuntaa kehittäväksi sopimukseksi.
OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä yhteiskuntasopimukseen on sitoutettava palkansaajien ohella koko kansakunta. Ratkaisun on oltava tasapainoinen palkansaajien ja työnantajien kesken.
Tuottavuuden lisäys julkisella sektorilla on tehtävä nimenomaan rakenteita vähentämällä ja keventämällä sekä uudistamalla kansalaisten etuisuuksia.
”Maan kilpailukykyä ei pelasteta lisäämällä reilut 2 000 euroa kuukaudessa ansaitsevien lastentarhanopettajien tai muiden opettajien jatkuvasti jo kasvanutta työmäärää”.
Julkisen sektorin palkkataso on kaiken kaikkiaan selkeästi alhaisempi kuin yksityissektorin.
”Rakenteita muutettava”
OAJ:n mielestä yhteiskuntasopimuksen aikaan saamiseksi hallituksen on sitouduttava uudistamaan rakenteita.
”Sote-ratkaisulla voidaan säästää miljardeja. Myös kuntarakennetta on uudistettava radikaalisti. Kuntarakenneuudistus on valmisteltava samalla aikataululla ja arvioitava määrällisesti yhtä lailla kuin muutkin yhteiskuntasopimuksen osat”, Luukkainen vaatii.
Julkisen sektorin työmarkkinakenttä on jo ryhtynyt parantamaan tuottavuuttaan. Tuottavuuden lisäys julkisella sektorilla on tehtävä nimenomaan rakenteita vähentämällä ja keventämällä sekä uudistamalla kansalaisten etuisuuksia.
OAJ tukee toimia, jotka pidentävät työuraa ja edistävät työssä jaksamista. Tällaisia ovat muun muassa työkykyä ylläpitävät toimet sekä ammattitaidon ylläpitäminen ja koko työuran kestävä osaamisen kehittäminen.
Niin ikään esimiestyön ja johtamisen kehittämisellä sekä joustavammilla työ- ja työaikajärjestelyillä voidaan vaikuttaa työurien kestoon. Nämä ovat keinoja, joilla voidaan aidosti lisätä tuottavuutta.
Lisäksi OAJ haluaa uudistaa palkansaajan muutosturvaa. Kysymykseen voisivat tulla erilaiset eropaketit, joissa uudelleenkoulutuksella ennen työsuhteen päättymistä tuetaan työntekijän työllistymistä koulutusta vastaaviin tehtäviin uuden työnantajan palvelukseen. Myös yrittäjyys on yksi vaihtoehto, jota voidaan tukea starttipaketein.
”Palkkaratkaisut olleet maltillisia”
Luukkainen muistuttaa, että viime vuosien palkkaratkaisut ovat olleet äärimmäisen maltillisia. Se on osaltaan luonut edellytyksiä maan kilpailukyvyn kohentumiselle.
Sen sijaan yritysten investoinnit ovat koko ajan vähentyneet, ja voittoa tuottavat yritykset irtisanovat väkeä ja kotiuttavat voittonsa ulkomaille.
OAJ arvelee, että neuvotteluissa noussee esille myös paikallisen sopimisen uudistaminen. Sen Luukkainen kytkisi henkilöstön osallistumisen vahvistamiseen.
”Puhdashenkinen Tupo”
OAJ:n mielestä hallituksen neuvottelutarjous ei ole kaiken kaikkiaan mikään yhteiskuntasopimus, vaan puhdashenkinen tupo.
Jos hallitus ja työnantajat haluavat tupoa, niin silloin pitää puhua tuposta ja palkoistakin on sovittava keskitetysti eli tehtävä samalla jatko työllisyys- ja kasvusopimukselle.
”Paikallisen sopimisen tarkastelu, työsuhdeturvakysymykset ja muutosturva on neuvoteltava samassa yhteiskuntasopimusprosessissa. Järjestö ei hyväksy näiden asioiden pilkkomista erillisiksi prosesseiksi”, Luukkainen toteaa.
Luukkainen arvostelee hallitusta tasa-arvonäkökulman ja -tarkastelun laiminlyönnistä. Esimerkiksi ”raippalistalla” olevat vanhempainvapaaseen liittyvät lomakarttumaleikkaukset kohdistuvat nimenomaan naisiin. Näin hallitus jatkaisi eläkeratkaisun miehiä suosivaa linjaa.