Hallitus antoi maanantaina työmarkkinaosapuolille esityksen yhteiskuntasopimusneuvottelujen pohjaksi. Vasemmistoliiton johdon mielestä hallituksen tavoitteet työllisyysasteen nostamisesta ja teollisuuden investointien lisäämisestä ovat oikeansuuntaisia.
Myös neuvotteluasetelmat ovat kehittyneet parempaan suuntaan kun hallitus ei suoraan sanele neuvotteluiden asialistaa, toteavat puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen yhteisessä kannanotossaan.
Kolmikon mielestä hallituksen asettama 1,5 miljardin kiristysruuvi ja pitkään jatkuneet puheet työajanpidennyksestä ovat kuitenkin luoneet neuvotteluihin epäkiitolliset lähtöasetelmat ja heikentäneet luottamusta työmarkkinoilla.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan työajan pidennys on vain yksi keino parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Pakollinen se ei tekeillä olevassa yhteiskuntasopimuksessa ole, hän sanoi maanantaina.
Vasemmistoliiton johdon mielestä hallitus ja työnantajapuoli on kevään ja kesän aikana toistuvasti esittänyt sadan vuosityötunnin työajan pidennystä yhteiskuntasopimuksen keskeisenä sisältönä. Vasemmistoliiton johto suhtautuu kielteisesti yleiseen työajan pidennykseen, sillä se johtaisi todennäköisesti työttömyyden kasvuun ja työn kasautumiseen yhä harvemmille. Puhtaan laskennallisesti 100 vuosityötunnin työajanpidennys lisäisi työttömyyttä yli 100 000 hengellä.
Puolueen johto muistuttaa, että työajan pidentämisessä on suomeksi sanottuna kyse palkkojen alentamisesta.
Työvoimakustannukset jo kilpailukykyiset
Palkanalennus ei ratkaise vientiteollisuuden ongelmia, sillä Suomen vientiteollisuuden työvoimakustannukset ovat jo nyt kilpailukykyisiä kilpailijamaihin verrattuna ja palkkakustannusten osuus teollisuuden kokonaiskustannuksista on tyypillisesti alle 10 prosenttia. Mekaanisten työajanpidennysten sijaan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden lähtökohtana tulee olla todellisen tuottavuuden kasvattaminen ja työmarkkinoiden uudistaminen yhdessä työntekijöiden ja työnantajien kanssa.
Vasemmistoliiton johdon mielestä yhteiskuntasopimuksen keskeisenä elementtinä tulee olla työntekijää ja työnantajaa hyödyttävien työaikajoustojen kehittäminen työaikapankeilla, todellisen tuottavuuden kehittäminen yhteistyössä henkilöstön kanssa, työsuhde- ja muutosturvan parantaminen, nollatuntisopimusten kieltäminen, joukkokanneoikeuden säätäminen, johtajien sitoutuminen palkkio- ja bonusmalttiin sekä yritysten sitoutuminen veroparatiisijärjestelyjen lopettamiseen.