SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä hallitus otti lusikan kauniiseen käteensä ryhtymällä avoimeen yhteistyöhön työmarkkinajärjestöjen kanssa. Hänestä on myönteistä myös se, että hallitus luopui korkean työttömyyden oloissa työajan pidennysmallistaan.
– Hallitus näyttäisi ottavan nyt varovaisia askelia kohti vakiintunutta kolmikantaista valmistelua myös luopumalla hallitusohjelman ota tai jätä -kirjauksesta, jonka mukaan hallitus olisi sanellut yksipuolisesti sopimuksen ehdot.
Ongelmana hallituksen ajamassa yhteiskuntasopimuksessa Lindtman pitää edelleen sitä, että kyseessä ei ole yhteiskuntasopimus, vaan perinteinen työmarkkinaratkaisu.
– Hallituksen kannattaisi viimeistään nyt kutsua yhteiseen pöytään myös opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, itsensätyöllistäjät ja yrittäjät sekä maanviljelijät. Yhteiskunta ei rajaudu pelkästään työmarkkinoihin. Kaikkia väestöryhmiä ja niiden edustajia kannattaisi nyt kuunnella työllisyys- ja säästölääkkeistä ilman yksipuolista sanelua ja kiristystä.
Leikkauksia harkittava uudelleen
Hallituksen tavoite vahvistaa julkista taloutta puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon veroratkaisut huomioiden tarkoittaa käytännössä työllisyyden vahvistumista karkeasti 40–50 tuhannella hengellä.
Lindtmanin mukaan tavoite ei ole mahdoton, mutta se edellyttää hallituksen tekemien työllisyys-, investointi- ja tutkimusleikkausten uudelleenarviointia.
– Hallituksen kannattaisikin jo elokuun budjettiriihen yhteydessä arvioida uudelleen niin vero kuin työllisyyspolitiikkaansa. Hyvätuloisten osallistuminen talkoisiin verotuksen kautta vapaaehtoisjärjestelyjen sijaan vähentäisi myös nyt suunniteltujen kovien leikkausten tarvetta.
Lindtman on pettynyt siihen, että hallitus ei edelleenkään korjannut yhteiskuntasopimuksen pahinta valuvikaa, kiristysruuvia.
– On täysin kohtuutonta, että hallitus kiristää lisäleikkauksilla juuri heitä suomalaisia, joiden ääntä se ei suostu neuvotteluissa kuuntelemaan. Toivon, että järki voittaa ja hallitus ei tee tästä asiasta itselleen arvovaltakysymystä.