Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan yhteiskuntasopimus ei synny pelkästään palkansaajaa kurittamalla ja työaikaa pidentämällä.
”Palkansaajapuolen merkittävin tavoite on työsuhde- ja muutosturvan vahvistaminen. STTK:n piirissä on nostettu esiin myös tarve yhteistoimintalain uudistamisesta vastaamaan modernin työelämän vaatimuksia”, linjaa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Palolan mukaan yhteiskuntasopimus on nimestään huolimatta puhdas työmarkkinasopimus.
Vastuu Suomesta on yhteinen ja sen pitää näkyä myös yhteiskuntasopimuksessa.
”Se tarkoittaa palkka- ja palvelussuhteisiin liittyvää edunvalvontaa. Asioista päätetään työmarkkinaosapuolien välillä. Neuvotteluissa mahdollisesti sovittavat työelämäasiat on lisäksi vietävä syksystä 2016 alkaen neuvoteltaviin alakohtaisiin työ- ja virkaehtosopimuksiin.”
Palola arvostaa selvityshenkilöksi nimetyn entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen kykyä toimia tasapuolisesti sopimuksen synnyttämiseksi.
”Ratkaisun avaimet ovat reilun kokonaisuuden löytämisessä. Suomi on vaikeassa tilanteessa ja työmarkkinoiden on uudistuttava, mutta vain palkansaajan kimppuun käymällä lisäisimme turvattomuutta ja rauhattomuutta yhteiskunnassa. Vastuu Suomesta on yhteinen ja sen pitää näkyä myös yhteiskuntasopimuksessa.”