Ammattiliitto Pro haluaa muuttaa yt-lakia osana yhteiskuntasopimusta, koska yt-lainsäädäntö on muuttunut irtisanomislaiksi.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen pahoittelee, että nykymuotoista yt-lakia hyödynnetään välineenä lähinnä vain työvoiman vähentämiseen. Yt-neuvotteluja käydään henkilöstön kanssa monesti ikään kuin varmuuden vuoksi, ennakkovarautumisena yrityksen epävarmaan tulevaisuuteen.
”Se ei voi olla lain henki. Näihin pakkoratkaisuihin henkilöstön on vaikeaa, jopa mahdotonta vaikuttaa.”
Se ei voi olla lain henki. Näihin pakkoratkaisuihin henkilöstön on vaikeaa, jopa mahdotonta vaikuttaa.
”Yt-laki ei huomioi muuttuneita työsuhteita”
Malisen mukaan yt-laki on nykymuodossaan tehty kokoaikaisia ja kiinteitä työsuhteita silmällä pitäen. Se ei huomioi riittävästi muuttuneita työsuhteita ja uusia työntekemisen tapoja.
”Lainsäädäntöä on kyettävä ajanmukaistamaan toimivalla tavalla. Se edellyttää esimerkiksi rikkonaisen työn kasvun, verkostomaisen toimintatavan, ulkoistamisten, projektimaisen organisoitumisen ja muiden nykypäivän työelämän ilmiöiden ottamista osaksi yt-menettelyä.”
Malisen mukaan yt-laista on rakennettava toimiva työkalu kilpailukyvyn ja työvoiman kehittämiseen.
”Sitä kautta voidaan paikallisesti sopien tasapainottaa lisääntynyt joustavuus kasvavaan muutosturvaan ja osaamisen vahvistamiseen.”
Malinen korostaa, että muutos olisi työnantajien ja työntekijöiden yhteisen edun mukaista. Hyvä yhteistoiminta yrityksessä ja työpaikalla sekä onnistunut henkilöstöjohtaminen ovat keskeisesti kytköksissä työntekijöiden sitoutumiseen ja sitä kautta koko organisaation tuottavuuteen.