IT-arkkitehti toimii linkkinä työnantajansa ja tietojärjestelmän kehittäjien välillä. Hänen tehtävänsä on varmistaa, että uusien projektien tuottamat ratkaisut ovat yhteensopivia keskenään ja olemassa olevien järjestelmien kanssa.
Kansaneläkelaitoksella IT-arkkitehtina työskentelevä Kenneth Kronholm arvelee, että arkkitehti-titteli lainattiin rakennuspuolelta kymmenisen vuotta sitten.
– Siellähän arkkitehdit piirtävät rakennuksia, siinä välissä suunnitellaan ja lopulta jotkut rakentavat.
Aiemmin IT-alalle oltiin Kronholmin mukaan ”senior sitä ja senior tätä”.
– Nyt seniori on saanut rinnalleen tämän arkkitehtihomman. IT-arkkitehti on kokenut ihminen tekemään sitä asiaa, mitä on tekemässä, Kronholm tulkitsee.
Monen alan asiantuntijoita
Kronholm sanoo, että talon sisällä hänen tittelinsä ei varsinaisesti ole IT-arkkitehti.
– Olen toiminnallinen arkkitehti ja rekrytointitilanteissa ratkaisuarkkitehti. En ole tekninen arkkitehti, joka miettii palvelimia ja tekee töitä sormet koodissa, Kronholm naurahtaa.
Hänen mukaansa IT-arkkitehti voi erikoistua tekniikkaan tai tiettyihin teknologioihin sen tekniikan sisällä. Hän voi olla myös jonkun toimittajan ohjelmien erikoisasiantuntija ja siihen liittyvien ratkaisujen arkkitehti.
– Minä en ole sitoutunut tiettyyn teknologiaan. Toimin enemmän järjestelmien määrittelypuolella ja olen erikoistunut liiketoiminnan mallintamiseen.
Kansaneläkelaitoksella on Kronholmin mukaan paljon omaa IT-toteutusta.
– Melkein kaikki tehdään itse, koska Kelan IT-toiminnassa asioita pitää katsoa eri tasoilla. Meillä on niitä, jotka osaavat toteuttaa yksityiskohdat ja niitä, jotka katsovat vähän isompia linjoja. Näiden hommien pitää toimia yhteen yli isompien kokonaisuuksien.
IT-arkkitehdin rooli on Kronholmin mukaan sen miettimistä, miten vaikutukset heijastuvat useaan eri järjestelmään.
– Pitää katsoa, että kokonaisuus olisi järkevä ja hallittava.
Muutoksia tehdään koko ajan
Rakennusarkkitehtuurissa puhutaan usein kauneudesta ja toiminnallisuudesta. Mistä IT-arkkitehtuurissa puhutaan?
– Meillä kauneus on ehkä selkeyttä. Se on myös sitä, että toteutetun ratkaisun kanssa tulee toimeen pitkään ja se kestää muutoksia.
Muutoksia tulee aina ja järjestelmiä joudutaan rukkamaan.
– Muutokset voivat olla helpompia, vaikeampia tai täysin mahdottomia. Muutosten tarve riippuu tavoista, joilla alkuperäiset järjestelmät on tehty.
Isot kokonaisuudet kiinnostavat
Kelan IT-palvelut ja IT-arkkitehdit on keskitetty Helsingin Pitäjänmäkeen ja Jyväskylään. Kronholm on työskennellyt Pitäjänmäessä vajaat kolme vuotta.
Ennen Kelaan tuloaan hän toimi kahdeksan vuotta IT-alan konsulttina.
– IT-hommat aloitin jo opiskeluaikana. Kela on ensimmäinen työpaikka, jossa virallinen tittelini on IT-arkkitehti.
Kelalla on toimistoja ympäri Suomen, mutta reissutöihin IT-arkkitehdin ei enää tarvitse lähteä.
– Täällä ollessani ovat tulleet etä- ja virtuaaliyhteydet. Pidämme paljon online-palavereita. Hommat hoituvat aika hyvin omalta työpisteeltä.
Kronholm kertoo viihtyvänsä IT-arkkitehtina.
– Parasta on työn monipuolisuus ja se, että saa katsoa riittävän isoja kokonaisuuksia.