Tapaturmatilastoja siivotessaan useat isot Suomessa toimivat rakennusliikkeet ovat ottaneet keinovalikoimaansa kummajaisen nimeltä korvaava työ. Suomeksi korvaava työ tarkoittaa sairaana työpaikalle pakottamista. Tapaturmista koituneet kulut maksaa työnantaja täysimääräisesti. Jos siis samat kustannukset tulevat joka tapauksessa, oli työntekijä sairaana kotona tai työpaikalla, on suuri houkutus keksiä kaverille korvaavaa työtä. Samalla hoituu tapaturmatilastojen kaunisteleminen.
Tapaturma, josta sairauspoissaoloja ei tule päivääkään, ei tilastoissa näy. Tapaturmailmoituksen tekeminenkin saattaa helposti unohtua. Olisi mukava kuulla, mitä ovat ne rakennustyömaalta löytyvät kevyet työt, joita esimerkiksi kätensä loukannut kirvesmies voi tehdä.
Härskeimmillään edellä mainittu toiminta on silloin, kun saman yrityksen työntekijöitä on jouduttu lomauttamaan työn vähyyden vuoksi.
Mitä ovat ne kevyet työt, joita kätensä loukannut kirvesmies voi tehdä?
n
Terveydenhuoltoyritykset, joiden asiakkaita korvaavaa työtä Suomessa soveltavat kansainväliset rakennusliikkeet ovat, auttavat auliisti yhteistyökumppaneitaan. Pelko suuren maksavan asiakkaan menettämisestä on niin suuri, että työterveyslääkärin etiikka saadaan heittämään totaalisesti häränpyllyä.
Toimintaa kritisoiville yritysten työsuojeluvaltuutetuille asiat ovat johtaneet siihen, että heille on ilmoitettu työsuhteen irtisanomisesta! Tunnettu tosi seikka on, että halutessaan yritys pääsee itselleen epämieluisista työntekijöistä rahalla eroon.
Näissä tapauksissa yritys siis haluaa eroon työntekijöidensä vaaleilla yksimielisesti valitsemasta työsuojeluvaltuutetusta, joka firman mainostamien periaatteiden mukaisesti on yrittänyt edistää työntekijöiden turvallisuutta, työkykyä, työssä jaksamista ja muita työhyvinvointia tukevia rehellisiä ja läpinäkyviä toimintamalleja.
Korvaavasta työstä puhuttaessa menevät helposti puurot ja vellit sekaisin. Asia sotketaan helposti alalla yleisesti käytössä oleviin työkokeilu- ja kevennetyn työn malleihin. Näissä malleissa työntekijälle tarjotaan mahdollisuus kokeilla paikkojen kestävyyttä pidemmän sairausloman jälkeen esimerkiksi lyhyempää työpäivää tekemällä. Kokeilun pelisäännöt määritellään yhdessä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon kesken. Korvaavaa työtä sen sijaan rakennusalalla sovellettavat lait, sopimukset tai asetukset eivät tunne.
Rakennusala käy omat työehtosopimusneuvottelunsa jo sovitun tulopoliittisen kokonaisratkaisun (tyka) ulkopuolella ensi kevääseen mennessä. Sopimuspöydissä lienee syytä keskustella selvät pelisäännöt tälle isäntien ajamalle korvaavan työn kummajaiselle.
Kirjoittaja on mittakirvesmies ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.