Viimeinen sana
Neljä vuotta sitten perussuomalaisten jytky keräsi suuren huomion Euroopassa ja maanosan ulkopuolellakin. Media arvioi maahanmuuttovastaisen, nationalistisen oikeistopopulistisen puolueen voittaneen Suomen vaalit.
Eri puolilla maailmaa Suomen poliittista karttaa luonnehdittiin käsittein: radikaalin oikeiston nousu, nationalismin leviäminen ja muukalaisvihamielisen äärioikeiston voitto ja populistinen uusi oppi. Perussuomalaisten Timo Soinia kuvattiin niin karismaattiseksi, mutta myös ksenofobisen puolueen johtajaksi.
Huoli Suomen imagosta kasvoi. Vielä vuosi vaalien jälkeen, presidentinvaalien toisen kierroksen aikaan, presidentinvaalien ehdokkaat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto olivat huolissaan Suomen maineesta suvaitsemattomana maana.
Sipilän hallitus leikkaa – perussuomalaisessa hengessä – kehitysmäärärahoista, rauhanturvaamisesta, lisää rahaa maan puolustukseen ja sulkee ovia maahanmuuttajilta.
Nyt kolme vuotta myöhemmin presidentti Niinistö nimitti Sipilän hallituksen, jonka ulkoministeri on Timo Soini, maahanmuuttovastaisuutta suvaitseva puoluejohtaja. Hän on sallinut sananvapauden nimissä kaikkien kukkien kukkia puolueessaan.
Eduskunnan puhemieheksi valittiin kansanedustaja Maria Lohela (ps.). Hän allekirjoitti neljä vuotta sitten Jussi Halla-ahon (ps.) maahanmuuttovastaisen Nuivan manifestin kansanedustajaehdokkaana.
Manifestissa vaadittiin irtisanoutumista monikulttuurisuudesta. Samassa hengessä Lohela vetosi taannoin aloitteen puolesta, jossa vaaditaan rikokseen syyllistyneiden ulkomaalaisten maahanmuuttajien karkottamista ja asettamista maahantulokieltoon.
Lohela on maahanmuuttokriittisen Halla-ahon suosikkeja. Sekä Lohela että Juho Eerola (ps.) valittiin Halla-ahon suosikkilistalta eduskuntaan neljä vuotta sitten. Marianne Lydén nimesi sekä Eerolan että Lohelan kovan linjan maahanmuuttokriitikoiksi 2012 ilmestyneessä kirjassaan Jag är inte rasist. Jag vill bara ha främlingsfientliga röster.
Maan hierarkiassa Lohela on kakkospaikalla heti presidentti Sauli Niinistön jälkeen. Wikipedia tietää kertoa, että ”puhemieheksi valitaan usein muiden kansanedustajien arvostama, kokenut kansanedustaja”. Moniko kansanedustaja arvostaa Lohelan maahanmuuttovastaisia näkemyksiä?
Työ- ja oikeusministeriksi Sipilän hallitukseen nimitetty kansanedustaja Jari Lindström on ilmoittanut vuonna 2011 Sanoman maakuntalehtien kyselyssä hyväksyvänsä kuolemanrangaistuksen. Ministeriksi tulonsa jälkeen Lindström vakuutti, ettei hän aja asiaa, mutta sanojaan hän ei perunut.
Sen lisäksi, että Suomessa ei ole erillistä oikeusministeriä, tuore ministeri Lindström ilmoittautui oppipojaksi. Hän sanoo hoitavansa tehtävää maalaisjärjellä ja tavallisten ihmisten oikeustajulla. Hän ajaa rangaistusten koventamista.
Perussuomalaisten ryhmän johtoon valittu entinen europarlamentaarikko Sampo Terho on Halla-ahon hengen heimolaisia. Johtopaikkojen jako kertoo maahanmuuttokriittisten saaneen lujan otteen perussuomalaisista. Puolustusministeri Jussi Niinistö ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä tiedetään Soinin luottohenkilöiksi.
Kansainvälistymisen sijaan Suomi käpertyy sisäänpäin. Sipilän hallitus leikkaa – perussuomalaisessa hengessä – kehitysmäärärahoista, rauhanturvaamisesta, lisää rahaa maan puolustukseen ja sulkee ovia maahanmuuttajilta. Tätäkö Suomi tilasi?