Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen kiittää tuoretta oikeus -ja työministeriä, perussuomalaisten Jari Lindströmiä siitä, että tämä uhkasi sunnuntaina työnantajia Kela-maksun palauttamisella. Lindströmn arvioi hallitusohjelman toteutumiseen liittyvän niin sanotun yhteiskuntasopimuksen suosivan työnantajapuolta.
– Reipas avaus uudella oikeus- ja työministerillä – harmi vaan, ettei kukaan muistanut kertoa hänelle, että hallitusneuvottelut loppuivat jo ja paperit julkaistu – ”sitä mitä ei kirjattu, ei ole olemassa”, Kyllönen kirjoitti sunnuntaina Facebookissa.
Kyllönen totesi facebookissa Lindströmin myöhässä tulleesta avauksesta, että toisella puolella seisovat ovat kyllä osanneet kirjauttaa hallitusohjelmaan kaiken mahdollisen.
Ei vapaalippuja
Sunnuntaiaamuna lähetetyssä tiedotteessa Lindström arvioi, että yhteiskuntasopimuksessa sälytetään liiaksi vastuuta työntekijöille, kun taas työnantajien ei tarvitse toimia tuoreen hallituksen lanseeraamissa koko kansan säästötalkoissa.
– Näin ei todellakaan ole. Kenelläkään ei ole vapaalippua. Työnantajien on omalla aktiivisella panoksellaan lunastettava oikeus yhteiskuntasopimukseen, Lindström väitti tiedotteessaan.
Lindström lupasi pakotteen työnantajajärjestölle:
– Mikäli yhteiskuntasopimus kaatuisi työnantajien passiivisuuteen niin hallituksen on harkittava valtiontalouden tasapainottamista palauttamalla Kela-maksu työantajille.
Ei puhuttu koko asiasta
Lindströmin ulostulo herätti kommentoinnin myrskyn kaksi päivää vanhan hallituksen ympärillä. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistutti siitä, että kela-maksusta ei ole mainintaa pari päivää aikaisemmin valmistuneessa hallitusohjelmassa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertasi illalla blogissaan, mitä on sovittu.
– Kela-maksun palauttamisesta ei ole edes keskusteltu saati, että meillä olisi listoja mahdollisista lainmuutoksista kuten ammattiliittojäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta, hän totesi.
– Jos yhteiskuntasopimus syntyy, pystymme alentamaan työn verotusta vajaalla miljardilla eurolla ja mikäli ei synny, pöydässä on ehdollisia lisäsäästöjä ja veronkorotuksia noin 1,5 miljardin euron edestä. Mistään muista toimista ei ole päätetty.
Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman piti Lindströmin näkemystä yhteiskuntasopimuksen epäreiluudesta oikeana ja vaati tiedotteessaan hallitusta pikaisesti määrittämään kantansa työministerin esitykseen.
– Hallituksen yhteinen kanta olisi syytä olla eduskunnan tiedossa ennen tiistain tiedonantokeskustelua.