Hallitusohjelma on julkaistu. Leikkaukset kohdistuvat pienituloisiin ja monilta osin myös lapsiperheisiin.
Viime aikoina on käyty julkisuudessa keskustelua, miksi dementoituneet vanhukset jätetään yksin, mutta lapsilla on hoitajat. No, nyt hallitus aikoo tasapuolistaa tilanteen niin, että lapsetkin jätetään yksin. Nimittäin koulujen iltapäiväkerhot sulkevat monilla paikkakunnilla ovensa. Se ei ole subjektiivinen oikeus, joten kunnan ei ole pakko sitä järjestää.
Monet kunnat ovat säästösyistä hoitaneet iippakerhot järjestöjen avulla. Ne ovat työllistäneet nuoria tai muita työttömiä kerhojen vetäjiksi. Mutta nyt palkkatukirahat ovat tältä vuodelta loppuneet, joten esimerkiksi Oulussa loppuu useita kerhoja syksyllä. Lisäbudjettia tuskin on tulossa uudelta hallitukselta, sillä sen ohjelmassa on yli 100 miljoonan leikkaus palkkatukirahoihin, joilla myös kerho-ohjaajia on palkattu.
On tärkeää paljastaa kansalle hallituksen oikeistolainen ideologia.
Pärjääkö ekaluokkalainen yksin kotona? Luulenpa, että lastensuojelun työntekijät koputtelisivat melko pian ovelle, jos mitään hoitoa ei ole järjestetty. Nykyisin sitä pidettäisiin heitteillejättönä, jos 7-vuotias lapsi on tuntikausia koulun jälkeen yksin kotona. 1970-luvulla näitä lapsia kutsuttiin avainkaulalapsiksi, sillä heillä riippui kodin avain kaulassa. Jos lapsi ei saanut itse ovea auki, talkkari kävi auttamassa.
Silloin oli vielä talkkareita. Suomi on muuttunut. Se on kylmä paikka avainkaulalapselle.
Subjektiivista päivähoito-oikeuttakin aiotaan leikata. Hallitusneuvottelijoilla on ollut kummallinen käsitys työttömän lapsiperheen arjesta, jos ajatellaan, että silloin ei tarvita päivähoitoa lainkaan. Osa työttömistä on erilaisissa pätkätöissä, kuten nollatuntisopimuksilla, jolloin kutsu töihin voi tulla hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Mihin lapsi viedään silloin hoitoon, jos hoitopaikkaa ei ole? Ei ole hyvä, että perheen epäsäännölliseen elämään tulee lapselle jatkuvasti vaihtuvat hoitajat.
Hallitusohjelmaa lukiessa tuli sellainen fiilis, että sitä ovat kirjoittaneet henkilöt, joilla ei ole käsitystä tavallisesta lapsiperheen arjesta. Päiväkotien ryhmäkokoja suurennetaan, vaikka on tiedossa, että isot ryhmät ovat herkästi levottomia ja meteliä syntyy liikaa. Kyse on myös lasten turvallisuudesta.
Mitähän kaikkea hallitusohjelman syövereistä vielä paljastuukaan? Toivoisin, että punavihreät oppositiopuolueet löytäisivät yhteisen sävelen, jolla voitaisiin tehdä asiallista ja todellisiin vaihtoehtoihin perustuvaa oppositiopolitiikkaa. On tärkeää paljastaa kansalle hallituksen oikeistolainen ideologia.
Kirjoittaja on oululainen valtuutettu ja sosiaalialan ammattilainen.