Tänään koko jalkapalloilevan maailman edustajat pääsevät äänestämään itselleen johtajaa. Tosin näissä vaaleissa kandidaatit ovat luopuneet yksi kerrallaan, minkäänlaisia vaalikeskusteluja ei ole käyty eikä voittajasuosikki ole katsonut tarpeelliseksi edes julkistaa omaa vaaliohjelmaansa, mutta mitäs pienistä. Suurin piirtein kaikkialla muualla demokraattisessa maailmassa moinen tuntuisi täysin absurdilta, mutta eipä kansainvälisellä jalkapalloliitto Fifalla ole tavannut ennenkään olla terveen järjen kanssa juuri tekemistä.
Paleface kehottaa Miten historiaa luetaan -biisissään olemaan valitsematta mannertenvälistä nahjusta toiselle kaudelle. Fifassa tämä on viety vielä pidemmälle, sillä liitto valitsee todennäköisesti tänään 79-vuotiaan Sepp Blatterin johtajakseen jo viidennen kerran. Blatterin aikakautta on leimannut käsittämätön vatulointi etenkin korruption ja ihmisoikeusloukkausten suhteen, eikä näillä näkymin muutosta ole tiedossa.
Fifa-mafia on jalkapalloruumiin sykkivä syöpäkasvain.
Viikko sitten puheenjohtajakisasta vetäytynyt Luís Figo suomi kovin sanoin jalkapalloliiton toimintatapoja medialle antamissaan lausunnoissa. Portugalin maajoukkuelegenda muun muassa vertasi Blatterin valtakautta diktatuuriin. Figon vetäydyttyä kisasta mukana on enää kaksi kandidaattia alkuperäisestä kuusikosta: Blatter itse sekä Jordanian prinssi, Fifan nykyinen varapuheenjohtaja Ali Bin Al-Hussein.
Vaikka Fifan sisäpiiristä tuleekin, Al-Hussein luultavasti olisi huomattavasti Blatteria parempi valinta. Prinssi on muun muassa vaatinut suurempaa avoimuutta jalkapalloliiton toimintaan, peräänkuuluttaen esimerkiksi Qatarin ja Venäjän MM-kisahakuihin liittyvän korruptioraportin julkistamista. Todellisia mahdollisuuksia vaalissa 39-vuotiaalla Al-Husseinilla ei kuitenkaan ole, sillä vain eurooppalaisten oletetaan tukevan häntä yhtenä rintamana muiden maanosaliittojen ollessa enemmän tai vähemmän yhtenäisinä Blatterin takana.
Blatterin suosiota ei pysty selittämään kuin laajamittaisella korruptiolla, jolla etenkin Afrikan ja Aasian lajiliittoja on saatu voideltua tukemaan ikääntyvää diktaattoria. Likaisesta pelistä saatiin taas lisää näyttöä keskiviikkoaamuna: useita Fifan johtohenkilöitä pidätettiin epäiltyinä muun muassa kiristyksestä, rahanpesusta ja petoksista. Nähtäväksi jää, miten tämä vaikuttaa vaalin tulokseen.
Korruption lisäksi Fifan mainetta ovat viime vuosina tahranneet lukuisat ihmisoikeusloukkaukset. Etenkin Qatarille myönnetyt vuoden 2022 kisat ovat herättäneet raivoa ympäri maailman. Vaikka kisoihin on vielä seitsemän vuotta, on työmailla kuollut jo tuhatkunta ihmistä eikä tilanteen petraantumisesta ole merkkejä. Työläisen veri on Qatarissa halpaa, ja on arvioitu, että kisojen alkuun mennessä rakennuksilla menehtyy jopa 4 000 työläistä – kuutisenkymmentä per kisamatsi.
Tämän kaiken edessä tuntee väkisin itsensä voimattomaksi. Fifa-mafia on jalkapalloruumiin sykkivä syöpäkasvain, johon mitkään skandaalit eivät näytä purevan. Futisväki on alkanut jo aktiivisesti painostaa tulevien kisojen sponsoreita vetäytymään, mutta minun puolestani voitaisiin ottaa käyttöön kovemmatkin keinot kuten kansallisten lajiliittojen uhkaus boikotoida kisojen karsintoja. Samoin toivoisi näkyviltä futisammattilaisilta kannanottoja asiaan, vaikka toki oman pesän likaaminen epämiellyttävää onkin ja saattaa näkyä tilipussissa.
Viikon vakiorivi koostuu Ykkösen ja Kakkosen otteluista. Kohteessa kaksi nähdään kahden laadukkaan joukkueen otatus, kun JJK:n vieraaksi Harjulle saapuu viime kauden päätteeksi Veikkausliigasta pudonnut TPS. Kautensa nihkeästi avanneet turkulaiset ovat päässeet viime aikoina hyvään vauhtiin, MP kaatui viime viikolla peräti 5–0 ja edellisestä matsista napsahti mairea vierasvoitto EIFistä. Tosin jyväskyläläisten sesonki on startannut vielä mainiommin, ja joukkue tullee kauden päätteeksi taistelemaan tosissaan sarjanoususta. JJK on kotiedunkin turvin suosikki, mutta suodaan turkulaisille yllätyksen mahdollisuus ja tuupataan raksi mukaan lapulle.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 31.5. kello 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), 2, 1, 2(1), 2, 1, 2, 1(X), 1, 2(1), 1(2), 1(X).