Viikon kysymys
Perheiden hyvinvointi paranisi, jos työelämä joustaisi enemmän. Väestöliiton perhebarometrin mukaan lapsiperheissä toivotaan mieluummin joustoja työaikaan kuin lisää palkkaa.
Paljonko työssäkäyvillä on aikaa perheelle, Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä?
– Yleisesti suomalaisten vapaa aika on lisääntynyt, mutta pienten lasten vanhemmilla se on päinvastoin vähentynyt. Alle kouluikäisten lasten isien työaika on kymmenessä vuodessa hieman lyhentynyt ja äitien pidentynyt. Isistä yli viidesosa ja äideistä kolme prosenttia tekee yli kymmentuntisia työpäiviä.
Millaisia joustoja perheet toivovat?
– Usein kyse on pienistä asioista, jotka liittyvät työaikaan, loman ajankohtaan tai etätyön tekemiseen. Joustoja halutaan, jos lapset pitää hakea aiemmin päivähoidosta, käyttää heitä päivällä hammaslääkärissä, tavata koululla opettajia tai hoitaa muita käytännön asioita.
Väestöliitto on kehittämässä perheystävällisille työpaikoille sertifikaattia. Miksi tällainen sertifikaatti tarvitaan?
– On tutkittu kiistattomasti, että kun työpaikka joustaa perheellisten työntekijöiden tarpeiden mukaan, siinä voittavat sekä työntekijät että työnantaja.
– Haluamme tehdä suomalaiset perheystävälliset työpaikat tunnetuiksi. Sen myötä yritykset saavat haluamaansa työvoimaa, ja pienten lasten vanhemmat tietävät, minne kannattaa hakea. Ruotsissa palkitaan vuosittain perheystävällisin työpaikka. Saksassa ja Sloveniassa on jo perheystävällisen työpaikan sertifikaatti olemassa.
Mitä selvitys perheiden hyvinvoinnista paljasti?
– Isät käyttävät valitettavan harvoin perhevapaita. Työelämän tasa-arvoa pitäisi lisätä, että isät uskaltaisivat jättäytyä työstä ja olla lasten kanssa silloin, kun nämä ovat pieniä.
– Perheellistyvistä 33 – 44-vuotiaista naisista osa jää kotiin hoitamaan lapsia ja putoaa pois työelämästä. Tämä johtuu varmaan siitä, että Suomessa osa-aikatyö on vielä melko harvinaista toisin kuin muissa Pohjoismaissa.
Mitä perheissä voi tehdä, että aika saadaan riittämään?
– Kannattaa kysyä lapset ajattelee vanhempien läsnäolosta, onko riittävästi kotona. Puolison ja lasten kanssa pitää voida näistä asioista nykyistä enemmän ja avoimemmin.
– Työpaikallakin voi puhua vanhemmuudesta. Kun ollaan tietoisia perheellisten asemasta, osataan varautua yllättäviin joustotarpeisiin. Avoimissa työyhteisöissä voidaan keskustella ja sopia joustoista.