Muistatteko Lauri Dalla Vallen? Tattikeisarin pojasta povailtiin viitisen vuotta sitten Suomen seuraavaa maajoukkuetähteä, mutta matkassa oli mutka: italialaisen isän peruina nuorukaisella olisi ollut mahdollisuus halutessaan edustaa kaksoiskansalaisuuden kautta myös Italiaa. Ja käsi sydämelle: jos ihan oikeasti saisit valita Huuhkajien tai Azzurrien välillä, mitä tekisit? Miettisitkö mahdollisuutta päästä arvokisojen lopputurnauksiin palloilemaan sen sijaan, että tarpoisit ikuista karsintojen Via Dolorosaa toistuvasti alisuorittavan miehistön kanssa? Aivan.
Dalla Vallen tapauksessa kohu kuivui kasaan sinänsä valitettavalla tavalla. Tätä nykyä Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava hyökkääjä ei junioriaikojensa jälkeen ole mahtunut yhtään minkään maan maajoukkueeseen.
Jokunen tovi sitten tälläkin palstalla päiviteltiin RoPS-luotsi Juha Malisen ajattelematonta lausahdusta Suomen U21-maajoukkueen pelaajien vierasperäisiltä kalskahtavista nimistä – eivätkö suomalaiset vanhemmat jaksa rahdata jälkikasvuaan futistreeneihin? Malisen tyrskäytyksessä oli kuitenkin sikäli totuuden siemen, että toden totta, jalkapallo on maahanmuuttajaperheissä erittäin suosittua. Kansainvälinen kuningaslaji tunnetaan kaikkialla maailmassa, ja sen pariin on helppo hakeutua. Lisäksi monilla paikkakunnilla on otettu futis myös osaksi maahanmuuttajien kotouttamista.
Suomi- futis on kansainvälistymässä vauhdilla.
Nuori, jolla on kaksoiskansalaisuus, voi edustaa alle 21-vuotiaisiin asti kumpaakin kotimaataan. Aikuisten maajoukkuetasolle siirryttäessä on tehtävä valinta, jota ei sen jälkeen enää voi muuttaa.
Suomen U21-maajoukkueessa näkyy jalkapallon kansainvälisyys kouriintuntuvasti: maajoukkueringin pelaajista kymmenkunnalla on jonkinlainen maahanmuuttajatausta. Viime aikoina on kohistu etenkin FC Interissä maaleja paukuttaneesta Vahid Hambosta, jolla olisi mahdollisuus halutessaan edustaa myös Bosniaa ja Hertsegovinaa. Haastatteluissa nuori lupaus ei ole vielä sanonut suunnitelmistaan juuta saati jaata, mutta kuulemma Mixu ei ole vielä soitellut.
Suomifutis on kansainvälistymässä niin vauhdilla, että Hambo tuskin on viimeinen pelaaja, joka joutuu pähkäilemään edustusmaataan. Fanipiireissä on jo vaadittu parin pelin perusteella miehen nostamista A-maajoukkueeseen jo siksikin, ettei mokoma pääsisi luikahtamaan Bosnian riveihin. Varoittava esimerkkihän meiltä jo löytyy: olisi englantilaisen isän ja suomalaisen äidin vesa Carl Jenkinson Huuhkajiinkin kelvannut, mutta lahjakas pakki valitsi lädit.
Kahden passin nuoria ei tietenkään voi pakottaa valitsemaan sitä tai tätä, ja lopullinen valinta syntynee monilla tunnepohjalta rationaalisten perusteiden sijaan. Tässäkin mielessä olisi toivottavaa, että jos lahjakkaat nuoret osoittavat kiinnostusta valkopaitaan, heidät myös toivotettaisiin tervetulleiksi hieman erilaisin sanamuodoin kuin Vahid Hambo viime sunnuntaina Lahdessa.
Provosoivat ja pikkuilkeätkin huutelut kuuluvat fanikatsomoihin, mutta toivottavasti yhdellekään bosnialaistaustaiselle pelaajalle ei enää koskaan ikinä missään huudella Srebrenicaa. Kansanmurhan huumoriarvo kun on miinuksen puolella. Käytöstä.
Viikon vakiorivi on poikkeuksellisen kansainvälinen: tutun Valioliigan lisäksi mukana on otteluita myös Espanjasta, Italiasta ja Ranskasta. Kohteessa 11 Serie A:n voiton jo varmistanut Juventus saa vastaansa Cagliarin. ”Vanha Rouva” nappasi keskiviikkona huikean voiton Mestarien liigassa Real Madridista, ja semminkin kun haastetta liigan suhteen ei enää ole, lepuuttanee valmentaja Massimiliano Allegri useita avainmiehiään. Cagliari sitä vastoin yrittää yhä karistaa putoamispeikon harteiltaan, joten vierailijoilla ottelussa on huomattavasti panosta. Tasoero on kuitenkin niin valtava, että vierasvoittoon on vaikea uskoa – tasuri taas on jopa todennäköinen tulos.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 9.5. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1, 1, 2(X), 1(X), 2(X), 1(X), 1, 1, 1, X(1), 2, 2.