Tieto yhteiskuntasopimuksen kariutumisesta tuli keskiviikkoiltana dramaattisesti Ylen ykköskanavan suoraan lähetykseen. A-studiossa työmarkkinaneuvottelujen entiseen raskaaseen sarjaan kuuluneita Lasse Laatusta ja Lauri Ihalaista haastatellut Jaakko Loikkanen sai korvanappiinsa tiedon keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän blogikirjoituksesta: ”Käytyjen neuvottelujen perusteella minulla ei ole edellytyksiä jättää sellaista sopimusehdotusta, joka täyttäisi yhteiskuntasopimukselle asettamani vaatimukset”, Sipilä kirjoitti kello 21.01.
Laatunen ja Ihalainen eivät yllättyneet, tuskin moni muukaan. Vajaassa kahdessa viikossa ei viedä läpi sellaisia uudistuksia, joista järjestöt ovat ilman tulosta neuvotelleet vuosikausia.
EK tiesi vaativansa mahdottomia
SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan esitys työajan pidentämisestä oli liikaa. EK tiesi itsekin vaativansa mahdottomia esittäessään sadan tunnin lisäystä vuotuiseen työaikaan. Tällä asenteella neuvotteluja ei käyty aidosti tulokseen pyrkien, vaan kyseessä oli pikemminkin sopimusteatteri.
STT kertoi torstaina nähneensä sopimusluonnoksen. Sen mukaan työehtojen heikentämisen vastapainoksi elinkeinoelämän johto olisi sitoutunut johdon palkkakehitystä koskevalla vetoomuksella tukemaan kohtuullisuutta ja myönteistä ilmapiiriä työpaikoilla.
Siis oikein vetoomuksella!
Työajan pidentämisen lisäksi heikennykseksi voidaan lukea se, että koeaika olisi pidennetty kuuteen kuukauteen. EK ei suostunut siihen, että koeajan purkamisen perusteluista pitää antaa kirjallinen perustelu.
Tie auki kymmenen miljardin leikkauksille
– Olen pettynyt suomalaiseen työmarkkinapolitiikkaan, hurskasteli EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies keskiviikkoiltana.
– Talouden ongelmat eivät kuitenkaan katoa mihinkään. Nyt järjestöt vain sysäävät lisää vastuuta tulevalle hallitukselle. Kuten hallitustunnustelija Juha Sipilä on todennut, neuvottelujen kariutuminen kasvattaa väistämättä edessä olevia säästöpaineita. Säästöt kohdistuvat helposti niihin, jotka tarvitsevat yhteiskunnan apua.
Tämä saattaa olla koko hämäräksi jääneen harjoituksen tarkoituskin. Sipilä ja EK pääsivät osoittamaan, ettei kolmikannassa synny tuloksia ja syyllinen siihen on joustamaton ay-liike, joka kaiken lisäksi omassa viestinnässään jäi taas kerran työnantajien jalkoihin.
Nyt on saatu alibi koville leikkauksille. Vielä vaalikampanjassa keskusta paljoksui valtiovarainministeriön virkamiesten esitystä yhteensä kuuden miljardin leikkauksista. Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hän on puhunut kymmenestä miljardista.