Vasemmistoliitto tukee sellaista yhteiskuntasopimusta, jossa Suomeen saadaan investointeja ja uusia työpaikkoja. Sen sijaan esitystä palkattomasta yli kahden viikon lisätyöajasta vasemmistolainen poliittinen ja ammatillinen liike ei tule hyväksymään.
Yle kertoi maanantaina, että keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vetämiin neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta on nostettu esitys vuosittaisen työajan pidentämisestä sadalla tunnilla eli noin 2,5 viikolla.
– Suomi on kysyntälamassa, joten työajan pidentäminen ei luo uutta työtä, vaan keskittää olemassa olevat työt yhä harvemmille. Sekä työttömyys että loppuun palamisen aiheuttama työkyvyttömyys ovat jo nyt hälyttävän korkealla, joten pitäisi pikemminkin ainakin tilapäisesti jakaa töitä nykyistä useammille, toteaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.
Vasemmistoliiton mukaan säännöllinen viikkotyöaika on Suomessa jo nyt EU:n keskiarvon yläpuolella. Etenkin Tanskaan ja Norjaan, mutta myös Ruotsiin verrattuna teemme pitkää työpäivää. Kokoaikaisten palkansaajien palkkataso on Suomessa Tanskaa, Norjaa ja Ruotsia pienempi, vaikka sentään yli EU:n keskiarvon.
”Pahentaisi työtä vaille olevien tilannetta”
Vasemmistoliiton ay-valtuuskunnan puheenjohtaja Markku Palokangas korostaa, etteivät Suomen kilpailukykyongelmat johdu työntekijöistä, joten Suomi ei lähde nousuun heidän asemaansa huonontamalla.
– Jo nyt työssä jaksaminen aiheuttaa miljardiluokan yhteiskunnalliset kustannukset työtapaturmien, loppuun palamisen, sairauspoissaolojen ja varhaisen eläköitymisen muodossa, sanoo Palokangas.
Hänen mukaansa työajan pidennys vain pahentaisi niiden ihmisten tilannetta, jotka ovat kokonaan tai osin ilman työtä.
– Nollatuntisopimustilannekin pahenee, jos jo nyt jyrkkää rajaa erilaisten työsopimusten välillä kasvatetaan.
Irtisanominen kalliimmaksi
Vasemmistoliiton mielestä yhteiskuntasopimuksessa pitää panostaa työelämän laatuasioihin, kuten työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja osaamisen ylläpitoon sekä kehittämiseen työpaikoilla. Ennen kaikkea voittoa tuottavien yritysten irtisanomiskustannuksia pitää kasvattaa kohti länsieurooppalaista tasoa, puolue vaatii.
– Työajan pidentäminen ei itsessään kasvata tuottavuutta, monilla aloilla se vähentää sitä. Olisikin rehellisempää puhua palkan alennuksesta eikä tuottavuuden kasvattamisesta, toteaa Arhinmäki.
Hän vaatii, että työtä pitää ensisijaisesti tarjota työttömille sekä vastentahtoisesti osa-aikatyötä tai määräaikaisuutta tekeville, joille lisätunnit ja turvallinen työsuhde takaisivat nykyistä varmempaa toimeentuloa.
Palokangas muistuttaa myös, että sen lisäksi, että hallitustunnustelija Sipilän lääkkeet ovat väärät, on Suomessa myös voimassa oleva työmarkkinaratkaisu, joka alasta riippuen päättyy 31.10.2016–31.1.2017.