Viikkolehti Vappuna 2015
Kansan Uutisten Viikkolehti ei heittäydy vappunakaan kevyeen karnevaalihumuun. Vapun Viikkolehdessä on 80 sivua painavaa asiaa, vaikka sateenkaarenvärisiä saippuakupliakin puhallellaan.
Ammatit jakautuvat edelleen vahvasti naisten ja miesten töihin.
Ammattiyhdistysliikkeissä työskentelevät Laura Tuominen, Minttu Sillanpää ja Riina Simonen seuraavat työelämän kehitystä ja sukupuolittuneisuutta lähietäisyydeltä.
Heidän mielestään työelämää ja sitä koskevia päätöksiä on hyvä tarkastella sukupuolisilmälasien läpi. Esimerkiksi JHL:n naisvaltaisilla aloilla poliittiset päätökset vaikuttavat oleellisesti palkkatasa-arvon toteutumiseen.
Palkkatasa-arvoon liittyviä ongelmia ei ratkaista kurjistamalla julkisen sektorin työntekijöiden palkkatasoa entisestään.
Viikkolehden Anna-Katriina Isotalon haastattelemat naiset kokevat, että työelämässä voidaan tällä hetkellä huonosti.
– Työtahti on kiristynyt ja väkeä vähennetty. Ihmisillä on jatkuva pelko työn menettämisestä, jatkuvasti lomautuksia ja muuta tällaista.
AY-nainen on myös 33 vuotta jalkineita valmistanut Anita Kangas. Hän pelkää jalkinealan osaamisen katoavan Suomesta kokonaan.
– Alalla on valitettavasti menossa saattohoito, kun vertaa vanhoihin hyviin aikoihin.
Lehdessä palataan myös neljän vuoden takaisiin tunnelmiin. Tuolloin koottiin Kataisen hallitusta Säätytalolla. Hallituksen kasaaminen oli tuskaista ja se kesti kaksi kuukautta, pisimmän ajan 70-luvun puolivälin jälkeen. Sirpa Puhakka muistelee, mitä Säätytalolla tapahtui.
Pontus Purokuru kertoo jutussaan erään naisen oikeustaistelusta vartijoita vastaan. Nivelrikkoinen nainen päätyi järjestyksenvalvojien raudoittamana rautatieaseman selliin ja sieltä kahdeksaksi tunniksi putkaan.
Kulttuurisivuilla kerrotaan muun muassa televisio-elokuvasta Punainen kolmio. Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon suhteesta kertova kolmiosainen elokuva nähdään televisiossa joulukuussa.
– Tarina perustuu todellisiin henkilöihin, mutta on tietysti tulkinta Kuusisen ja Leinon rakkaustarinasta ja maamme lähihistoriasta. Taustalla vaikuttaa myös Suomen ja Neuvostoliiton välinen suhde., kertoo sarjan ohjaaja Heidi Köngäs, joka on myös yksi sen käsikirjoittajista.
– Tämä on ollut rohkea aihe, joka tuo esiin asioita, joita olemme halunneet myös unohtaa. Tarkoitan esimerkiksi niin sanottuun turvasäilöön laitettuja mielipidevankeja.
Guardianin jutussa kerrotaan Nepalin maanjäristyksen tuhoista. Sadat tuhannet ovat jääneet kodittomiksi ja heistä suurin osa on köyhiä.
Maaseudulla, Dhulikhelin pääsairaalassa, joka on toinen kahdesta 380 000 asukkaan Kabren piirikunnan sairaalasta, oli generaattorien dieselpolttoaine loppumassa.
– Yritämme saada sitä lisää, mutta se on vaikeaa. Meillä on hiukan aurinkovoimaa, mutta ei tarpeeksi leikkaussalien ja osastojen valaisemiseksi, sanoo tohtori Deepak Shrestha.
Koska monilla on murtumia ja selkärankavammoja, on pyörätuoleista, kainalosauvoista ja jopa paareista akuutti pula.
Yhdysvaltain Baltimoressa kuoli huhtikuun 19. päivänä 25-vuotias Freddie Gray. Tapahtumien tarkkaa kulkua ei tiedetä, mutta poliisi pidätti Grayn, tämän selkäranka murtui ja hän kuoli saamiinsa vammoihin.
Greyn kuolema sai kymmenettuhannet baltimorelaiset kaduille poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan. Heitä vastassa on tuhansia poliiseja. Kaupunkiin julistettiin poikkeustila, kuten viime vuonna huomattavasti pienempään Fergusoniin.
Baltimoren tapahtumia perkaa Emilia Kukkala.