Viimeinen sana
Kulissien takana käydään äärimmäisen kovaa peliä Suomen linjasta.
Kokoomuksen kukkopojat ovat Suomen Kuvalehden haltuunsa saamien sähköpostien mukaan yrittäneet estää ulkoministeri Erkki Tuomiojaa kommentoimasta Venäjä-pakotteita pääministeri Jyrki Kataisen aikana.
Alexander Stubbin pääministerikaudella tammikuussa kokoomus ja RKP lisäksi mitä ilmeisimmin yrittivät tietovuotoa hyväksi käyttäen ajaa Tuomiojan ja presidentti Sauli Niinistön seinää vasten kiistassa, joka koski Suomen osallistumista Yhdysvaltain lento-osaston kanssa yhteisharjoitukseen Viron Ämarissa.
Naapuruus on joka sään tosiseikka, josta on huolehdittava niillä tavoin kuin se on mahdollista.
Jälkimmäisestä tietovuodosta Esko Seppänen teki tutkintapyynnön oikeuskanslerille. Tällä viikolla tuli vastaus: tutkittavaa ei ole. Seppänen kirjoitti blogissaan, että oikeuskansleri teki ratkaisunsa sen jälkeen, kun ulkoministeriö oli tutkinut omia toimiaan ja todennut ne moitteettomiksi.
Seppäsen mielestä oikeuskanslerin olisi pitänyt selvittää myös Alexander Stubbin johtaman valtioneuvoston kanslian virkamiesten mahdollinen osallistuminen vuodon toimeenpanoon.
”Se taho on vielä kuumempien vuotovinkkien kohteena kuin konsanaan Haglundin toimet”, Seppänen vihjaa viitaten puolustusministeri Carl Haglundiin, jonka asiaa Ämari-vuoto hänen tulkintansa mukaan palveli.
Tuomioja ärsyttää Natoon suuntautuvia porvareita, koska hän ei heidän mielestään pidä Venäjää riittävän suurena uhkana. Vaalitentti nurinpäin -nimisessä tilaisuudessa 8.4. hän kritisoi voimakkaasti uutisointia Venäjän ilmatilaloukkauksista. Tuomioja sanoi niitä olleen viime vuonna neljä. Valtiojohdon vastuulla puhunut Tuomioja jatkoi, ettei yksikään ollut sellainen, jossa olisi ollut poliittista tai sotilaallista uhkakuvaa.
– Väitätkö, että tässä ei ole jokin tietoinen poliittinen kampanja, valinta, takana silloin, kun tehdään tätä? Totta kai sitä viholliskuvia voitaisiin lisätä vaikka mistä suunnasta, mutta se ei vastaa sitä tarkoitusta, mitä tällä journalismilla on, Tuomioja puuskahti iltapäivälehtien lööpeistä Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskolle.
Ennen Suomessa joutui kiroukseen, jos oli neuvostovastainen. Nyt käytetään likaisia temppuja, jos on Nato-kriittinen tai ei pidä Venäjää Suomen sotilaallisena uhkana.
Presidentti Sauli Niinistö on varmasti monien äänestäjiensä ikäväksi yllätykseksi valinnut tasapainoisen turvallisuuspolitiikan tien. Hän on pyrkinyt välittämään Venäjän ja Ukrainan kriisissä eikä lämpene Nato-jäsenyydelle.
Keskiviikkona vaalikauden päättäjäisissä tuli presidentillinen näpäytys puolustusministeri Carl Haglundille:
– Suurvalta Venäjä pysyy naapurinamme, ja me pysymme Venäjän naapurina. Naapuruus on joka sään tosiseikka, josta on huolehdittava niillä tavoin kuin se on mahdollista. – – Kenenkään etua ei palvelisi – kaikkein vähiten Suomen – jos ryhtyisimme keskinäisiä suhteitamme tarkoituksellisesti rapauttamaan.
Siihen ei ole mitään lisäämistä.