Viikon kysymys
Kukaan ei kiistä, että matkapuhelin säteilee. Suomessa viranomaiset, kuten säteilyturvakeskus (STUK), eivät kuitenkaan pidä kännykkäsäteilyä terveysriskinä. Muualla maailmassa etenkin lapsia kehotetaan välttelemään jatkuvaa kännykällä puhumista.
Aiheuttaako matkapuhelimen säteily riskejä terveydelle, STUK:n laboratorionjohtaja Tomi Toivonen?
– Matkapuhelin aiheuttaa altistumista radiotaajuiselle säteilylle, joka kohdistuu aivojen pinnalle ja muualle päähän. Tieteellisesti todennettuja terveyshaittoja ei ole, mutta epäilyksiä on. Joitakin asioita on tutkimatta.
Kuka epäilee kännykkäsäteilyn olevan terveydelle vaarallista?
– Esimerkiksi kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on luokitellut joihinkin tutkimusviitteisiin perustuen matkapuhelimen säteilyn mahdolliseksi karsinogeeniksi eli syöpävaaralliseksi ihmisille.
– Näitä viitteitä ei ole vahvistettu eikä kumottu, mutta epäilyksiä on olemassa.
STUK ja Tampereen yliopisto ovat tutkineet säteilyä yhdessä. Mitä tutkimuksista on selvinnyt?
– Että tarvitaan lisätutkimusta. Joissakin väestötutkimuksissa on havaittu kasvanutta riskiä sairastua joihinkin aivokasvaintyyppeihin pitkän matkapuhelimen käytön seurauksena.
– On myös asioita, joista ei ole tutkimusta: esimerkiksi lasten matkapuhelimen käytöstä Suomessa.
Miten kännykän terveysvaikutuksia aiotaan jatkossa tutkia?
– Meillä alkaa olla jo tietoa 15 vuoden matkapuhelimen käytöstä, mutta sitä pitemmästä ei vielä edes voi olla. Joistakin altisteista tarvitaan pitempää kokemusta.
– Vaikka tutkimusta olisi tehtykin, kaikesta ei voi vielä olla tietoa.
Miksi kännykän käytön terveysriskejä ei ole tutkittu tarpeeksi?
– Matkapuhelinhan otettiin Suomessa käyttöön rysäyksellä muutaman vuoden kuluessa 90-luvun puolivälissä. Vuonna 1995 meillä oli vain muutamia käyttäjiä. Viisi vuotta myöhemmin melkein kaikki soittelivat kännykällä.
Teidän ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa epäillään kännykän aiheuttavan myös korvien soimista, päänsärkyä ja unihäiriöitä?
– Nämä tiedot voivat perustua johonkin yliopiston yksittäiseen tutkimukseen. Ne saattavat olla myös osittain hakuammuntaa, kun ajatellaan vaivoja, jotka liittyvät siihen alueeseen ihmisessä, mitä matkapuhelin altistaa.