Eduskuntavaalien kahdeksi tärkeimmäksi aiheeksi ovat nousseet valtiontalous ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista sanoo, että näitä kumpaakin yhdistää turvallisuus.
– Talous ja Venäjä ovat olleet esillä muita aiheita enemmän. Kumpaakin yhdistää turvallisuus, eli ne liittyvät ihmisen toimeentuloon ja Suomen turvallisuuteen.
Myös vaalikommentaattori, johtaja Sami Borg Yhteiskuntatieteellisestä tietoarkistosta sanoo, että aiempia vaaleja enemmän on puhuttu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
– Ukrainan kriisi ja Venäjän tilanne näkyvät vaaleissa. Voi olla, että tässä vielä nähdään kovia vetoja, sillä vaalitilanne on kireä.
Borg muistuttaa, että vaaliasetelma on suhteellisen uusi. Ennen kolmen suuren valtakautta oli noin neljä tasavahvaa puoluetta, joista vasemmistoliiton edeltäjä SKDL oli yksi.
– Jytkyvaalit muutti tilanteen. Kolmen suuren tilalle syntyi neljä suurehkoa puoluetta. Oikeastaan keskusta ansaitsee ainoana suuren puolueen maininnan, Borg toteaa.
– Päähallituspuolueiden nokittelu ja eduskunnan viimehetkien hölmöilyt ovat erittäin poikkeuksellisia. Muuten kaava on ihan normaali, eli oppositiopuolueet lihovat ja erityisesti pääministeripuolue kärsii. Talouden heikot suhdanteet vielä voimistavat ilmiötä.
Tasainen loppukiri lisää jännitystä
Äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaa Grönlundin mukaan näitä teemoja enemmän se, kuinka hyvin nykyinen hallitus on onnistunut tehtävässään. Sen takia keskustan kannatus on kasvanut.
– Vaikka erot ovat hieman tasoittuneet, keskustan johto muihin on aika suuri.
Grönlund povaa vaalikiristä kovaa, sillä 40 prosenttia on vielä epävarmoja kannastaan. Liikkuvat äänestäjät voivat ratkaista, nouseeko jokin nyt tasavahvoista kakkospuolueista, eli kokoomus, perussuomalaiset vai SDP, keskustan hallituskumppaniksi.
– Tutkijan kannalta miltei tasasuhtaiset erot tietävät erittäin jännittävää vaali-iltaa. Tässä on vielä aikaa nostaa toisten virheitä esille, kuten tehtiin Carl Haglundille.
Tutkijan mukaan Pohjoismaiden yhteinen turvallisuuspoliittinen kirjelmä ei olisi saanut näin isoa huomiota, jolleivät eduskuntavaalit olisi olleet ovella.
Ehdokkaiden tärkeimpänä vaaliteemana pysyy talous, ellei skandaaleja nouse.
– Mistään pehmeämmistä aiheista kuten tieteestä ja kulttuurista ei ole puhuttu juuri nimeksikään.
Keskustan voitto jo varmistunut?
Keskustan kaula muihin on hänen mukaansa jo varmistunut, sillä äänestäneitä oli tiistaina jo yli 1,3 miljoonaa. Aiempien vaalien perusteella keskustalaiset ovat hyvin liikkeellä ennakkovaaleissa.
Muilla on Grönlundin mukaan edessä jonkinasteinen tappio, lukuun ottamatta vihreitä ja vasemmistoliittoa, jotka ovat hallituksesta lähdettyään kasvattaneet suosiota.
– Hieman ärsyttää, että julkisuudessa rakennetaan vain seuraavaa hallituspohjaa. Mielenkiintoista on, mitkä puolueet pystyvät lisäämään kannatustaan ja kuinka pieneksi häviäjät saavat tappionsa kavennettua.
SDP:n Antti Rinteen pitäisi Grönlundin mukaan yltää edellisvaalien tulokseen. Muussa tapauksessa edessä on sisäinen uudistumiskeskustelu.
Kokoomuksen Alexander Stubbin tulisi saada puolueelleen ainakin 18 prosentin kannatus. Jos kannatus putoaa 16 prosenttiin, Stubbin puheenjohtajuus voi katketa.
– Stubb taistelee kovin. Hänellä on ihmeellinen hurmos päällä. Tyylikin on muuttunut, Grönlund toteaa.