Viikon kysymys
Mielenterveyden keskusliitto (MTKL) haluaa puolittaa itsemurhakuolemien määrän. Se esittää tulevalle hallitukselle kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa, joka parantaisi tarpeenmukaisen hoidon saatavuutta kautta maan ja helpottaisi hoitoon hakeutumista.
Miten itsemurhia voidaan ehkäistä, MTKL:n toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka?
– Ensimmäinen askel on, että itsemurha-aikeet pitää tunnistaa ajoissa. Sen takia palveluiden, joilla tilanteeseen voidaan puuttua, tulee olla lähellä kaikkia ihmisiä.
Eikö palveluita ole tällä hetkellä saatavissa?
– Kyllä niitä saatavissa on, mutta ei kovin helposti. Pohjoisessa palvelut ovat pitkien etäisyyksien takia kaukana.
– Etelä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla palveluita kyllä on, mutta täällä pitäisi melkein palkata palveluohjaaja oikean tahon löytämiseksi palveluviidakosta.
Mitä edellisestä, vuonna 1992 aloittaneesta itsemurhien ehkäisyohjelmasta jäi käteen?
– Sillä käytännössä puolitettiin itsemurhien määrä. Ohjelmalla on ollut vaikutusta siitä vuodesta tähän päivään asti. Sillä saatiin hurjan hyviä ja selkeitä tuloksia ja sen kaltaista ohjelmaa tarvitaan jatkossakin.
Onko esityksenne jatkoa vuoden 1992 ohjelmalle?
– Kyllä minä sen näin näkisin. Edellisen ohjelman myötä syntyi käsite ”matalan kynnyksen palvelut”. Olin itse aikoinani Helsinki Missiolla töissä ja silloin rakennettiin matalan kynnyksen Nuorten kriisipiste.
– Vuoden 1992 jälkeen sekä julkisella sektorilla että kolmannen sektorin kentällä käynnistyi panostus matalan kynnyksen palveluihin. Niistä ihmiset saavat palveluita helpommin.
– On paljon ihmisiä, joiden on vaikea lähteä liikkeelle. Itsemurha-aikeisiin voi liittyä häpeää ja pelkoa. Viranomaisten luokse voi olla vaikea lähteä. Silloin kolmannen sektorin matalan kynnyksen palvelut nousevat merkittävään asemaan.
Mitä itsemurhien ehkäisyohjemassa tehdään käytännössä?
– Itsemurhien ehkäisyohjelma voi kuulostaa tähtitieteelle, mutta kyllä se työ on aika arkista. Ei itsemurhien ehkäisyohjelma tarkoita, että tehdään töitä ihmisten kanssa keskustellen itsemurhista. Ohjelma tarkoittaa, että on matalan kynnyksen paikkoja joihin, voi mennä ja kohdata toisen ihmisen. Se on jo lähtökohtaisesti ennalta ehkäisevää.