Karheita tarinoita osa 8
Poliisi yhdessä armeijan kanssa on valtarakenteen käsivarret, valvonnan ja täytäntöönpanon lihakset. Tarvittaessa niillä on valta ja voima saada meidät tekemään pakolla sen, minkä päätöksentekijät ovat päättäneet meidän tekevän.
Tästä yksipuolisen kielteisestä kuvasta haluttiin päästä edellisen laman aikana eroon ja luoda poliisitoimesta myönteinen julkisuuskuva tehokkaana, jopa tuottavana kansalaisten palvelijana.
Hallinnon kehittämisen ministerivaliokunta (Halke) käynnisti 1993 tuottavuus- ja laatuhankkeen viidessä ministeriössä. Vankeinhoito ja Lääninoikeudet, Poliisitoimi, Tilastokeskus ja Verohallinto saivat käskyn edetä tuottavuudella tulevaisuuteen. Toiminnan tehokkuuden mittareiksi asetettiin taloudellisuus, tuottavuus, kannattavuus ja kustannusvastaavuus.
Koska tulosjohtamisen ja tuottavuuden mittaaminen ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaisesti, poliisitoimessa tulosten yksipuolinen mittaaminen aiheutti työyhteisössä turhautumia. Myös vinoutumia keinotekoisesta tuloksen tekemisestä oli havaittavissa. Poliisitoimen tuottavuutta ja laatua haluttiin viitoittaa ja kartoittaa laatumittareiden avulla.
Hallinto-lehti (3/1995) otsikoi räväkästi: ”Poliisin salainen ase on laatu.” Laatuhanke määritteli poliisitoimen asiakkaaksi koko kansan. Lisäksi erityisasiakasryhmänä eli vakiasiakkaina mainittiin ne, jotka joutuvat tekemisiin poliisin kanssa.
Poliisitoimen ”asiakkailleen” tarjoamien palveluiden laatua ryhdyttiin mittaamaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tason indeksillä, liikenneturvallisuusindeksillä, avunsaantinopeudella sekä rikosten selvityskyvyllä. Heti tuoreeltaan syyskuussa 1993 laadittiin raportti poliisin tuottavuus- ja laatuprojektista.
Poliisitoimen tuottavuutta poliisitoimessa ryhdyttiin mittaamaan selvitettyjen rikosten, annettujen lupapalveluiden sekä toteutuneiden hälytystehtävien ja menojen suhteella. Periaatteena oli enemmän ja parempaa vähemmällä. Laatuopista tuli poliisillekin ajattelun kaizenia, jonka turvin tehtiin 180 asteen asennemuutos perinteiseen poliisin työn laatuoppiin verrattuna, josta Irwin Goodman kertoi 50 vuotta sitten laulussaan ”Poliisi on pop.”
Poliisitoimessa laatuajattelun peruslähtökohdaksi otettiin nollavirhetavoite ja kerralla oikein -periaate. Laatuopin mukaisesti huono laatu oli kallista. Ensimmäinen 1987 julkaistu ISO-laatujohtamisopas sisälsi yleisohjeet, toinen opetti laatujohtamisessa käytetyn kielen ja kolmas selvitti, mitä laatujohtaminen käytännössä pitää sisällään.
Länsi-Suomen läänin poliisin tulosvastuutavoitteisiin kuului vuosina 2005-06 valvonta, hälytyspalvelut, rikostorjunta, lupapalvelut, johtaminen, laillisuusvalvonta ja tukitoimet. Laatumittareilla kuvattiin toiminnan vaikuttavuutta ja kehittämistä, toiminnallista tehokkuutta, laatua, sekä henkisiä voimavarojen hallintaa.
Valvontaan kuului mm. katuturvallisuus ja rattijuopumukset, rikostorjuntaan perheväkivalta, omaisuus- ja väkivaltarikokset, järjestäytyneen rikollisuuden, kuten huumausainerikosten takavarikoiminen. Laillisuusvalvontaan kuului syytteet ja kurinpitotoimenpiteet.
Johtamisen katsottiin olevan kriittinen menestystekijä, mutta johtamiselle ei löytynyt mittareita.
Vuonna 2006 Länsi-Suomen poliisitoimen lupatavoite saavutettiin, kun lupia myönnettiin 13,7 miljardilla eurolla. Myönnettyjen lupien laadun tasoa ei pystytty mittaamaan, koska kukaan ei valita myönnetystä luvasta, vaan valitukset tehdään myöntämättömistä ja peruutetuista luvista.
Valvonnan laatua kuvattiin poliisin näkyvyydellä ulkosalla. Valvonnan arvioitiin olevan tehokkainta silloin, kun poliisi ajaa mahdollisimman usein sellaisilla paikoilla, jossa on paljon ihmisiä.
Poliisitoimessa ei kuitenkaan lopulta toteutettu ISO-standardien mukaista kehittämistyötä muualla kuin rikoslaboratorioissa. Erilaisista laatumittareista ei kuitenkaan luovuttu. Vuonna 2008 Länsi-Suomen läänin poliisilaitoksissa oli käytössä 288 erilaista laatu- ja tulosmittaria.
Lähde: Ville Yliaska: Tehokkuuden toiveuni. Into-Kustannus 2014.
Tässä 25-osaisessa juttusarjassa todellisuutta tarkastellaan absurdilla ohipuhumisella höystettynä.