Viimeinen sana
Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeisiin löytyy mielenterveydestä. Joka päivä jää 12 ihmistä masennuksen takia eläkkeelle. Puolet heistä on nuoria alle 30-vuotiaita. Myös monen somaattisen taudin taustalla on mielenterveysvaikeuksia. Tilastot saattavat siis jopa kaunistella lukuja.
Vähänkin vakavammat ja toistuvat masennukset eivät ole tahdonalaisia asioita. Moni masentunut saa kuulla ohjeita ryhdistäytymisestä. Kehotus ei juuri auta, jos kengännauhojen sitominen tuntuu ylivoimaiselta puhumattakaan muista arkisista asioista.
Masennuksesta on tullut nykyisin aikaisempaa enemmän sairaus muiden joukossa. Muistan lapsuudestani, että kaikki mielenterveyspotilaat olivat yksinkertaisesti hulluja. Muuta nimitystä maaseudulla ei mielenterveyssairauksista käytettykään.
Nettiterapia tuntuu aluksi oudolta ajatukselta.
Tätä sairautta hoidettiin hullujen huoneella, joka oli myyttinen, pimeä ja pelättävä paikka. Asioista puhuttiin kuiskaten, häpeillen ja selän takana. Mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset olivat jollain tavalla viallisia, epäkelpoja pysyvästi.
Nyt mielenterveystestin voi tehdä jopa netissä. Eräs tapaamaani lappilainen ammattilainen puhui innostuneesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylläpitämästä sivustosta Mielenterveystalo.fi. Lapissa, jossa yhteydet ovat pitkät ja palvelut jopa satojen kilometrien päässä, verkkopalvelut ovat ammattilaisen mielestä eräs ratkaisu helpottaa psykiatri- ja psykologipulaa.
Helppokäyttöinen verkkosivusto opastaa mielenterveysongelmaisia, omaisia ja ammattilaisia. Nuorille on oma palvelunsa, jossa voi testata ”mikä mua vaivaa” ja saada erilaista tietoa ja neuvontaa. Sivuilla on myös selviytymisvinkkejä erilaisiin elämäntilanteisiin.
Aikuisille on omat sivunsa. Verkossa voi tehdä masennuskyselyn, joka kertoo vastaajan mielialan vaikuttavan ”normaalilta ja hyvältä”, ”alentuneelta” tai ”selkeästi alentuneen”. Testi arvioi myös masennusoireiden vakavuutta.
Testi kehottaa keskustelemaan asiasta ja hakemaan viivyttelemättä ammattiapua, jos paljastuu itsetuhoisia ajatuksia ja masennusoireita. Konkreettiset testikysymykset liittyvät elämässä selviytymiseen, tunteiden kokemiseen ja elämän hallintaan. Samantyyppisiä testejä tehdään ammattilaisen vastaanotolla.
Mielenterveystalo.fi -palvelussa on myös nettiterapiaa aikuisille. Lääkärin lähetteellä nettiterapiaan päässeet paneutuvat mielenterveyden ongelmiin ja opettelevat uusia toimintatapoja. Asiakkaan itsenäistä työskentelyä ohjaa nettiterapeutti-psykologi.
Nettiterapia tuntuu aluksi oudolta ajatukselta. Alan ammattilainen kuitenkin uskoo verkkoon ja harmittelee samalla, että miksi asetus kieltää päivystyksessä psykiatrisen hoidon verkkokonsultoinnin, kun nettiterapiakin on sallittua.
Nettiterapiasta haetaan yhtä ratkaisua huutavaan psykologien ja psykiatrien pulaan. Pienissä kunnissa näitä palveluja on alun perin liian vähän, ja suurissa kunnissa tarve kasvaa koko ajan. Nettihoito tai -konsultointi ei ole mikään ratkaisu eikä tämä voi olla pääasiallinen apu mielenterveyskuntoutujille, mutta joillekin tämä voi sopia.
Jokin aika sitten itsekin olisin suhtautunut erittäin ennakkoluuloisesti koko ajatukseen. Tuskin olen ollut yksin ennakkoluulojeni kanssa. Moni päättäjä näkee verkon heikentävän palveluja ja mieluusti jarruttaa jopa kokeilujakin.
Verkko ei voi korvata ammatti-ihmistä, mutta oikein tuettuna uskon osan ihmisistä hyötyvän verkkopalveluista.