Viikon kysymys
Arkkipiispa Kari Mäkisen viime lokakuussa koolle kutsuma köyhyysryhmä on saanut työnsä valmiiksi. Työryhmän tavoitteena oli tehdä esityksiä seuraavan hallituksen ohjelmaan.
Kuinka vakava ongelma köyhyys Suomessa on, arkkipiispa Kari Mäkinen?
– Köyhyys on tällä hetkellä yhtäältä toimeentuloköyhyyttä, mutta myös monenlaista ulkopuolelle jäämistä. Suomessa on varsin suuret hyvinvointi- ja terveyserot.
– Samaan aikaan, kun enemmistö ihmisistä voi hyvin, hyvinvointiyhteiskunnassa on notkelmia ja katvealueita, joissa ihmisten tilanne on huonompi.
Onko meillä paljon köyhiä?
– Ihmisten maailmat ovat eriytyneet. Enemmistö katsoo entistä useammin huono-osaisuutta etäisyyden päästä. Meillä on vahvistunut sen kaltainen lähestymistapa, että noilla tuolla jossakin menee huonosti.
Mistä suomalainen köyhyys johtuu?
– Se on varmasti monien asioiden summa. Kaikkia syitä on mahdotonta sanoa.
Miten köyhyydestä päästään?
– Yritimme työryhmässä nostaa esiin sellaisia asioita, joiden avulla yhteiskunnan pohja vahvistuisi eikä hyvinvoinnin ulkopuolelle enää pudottaisi niin helposti.
– Köyhiä varten ei tarvita erillistä politiikkaa. Asioita pitää kuitenkin tarkastella kaikkein heikoimpien näkökulmasta. Tarvitaan koko yhteiskuntapolitiikan arvioimista. Sosiaalipolitiikan lisäksi pitää miettiä myös asunto-, vero- ja koulutuspolitiikkaa
Kuulostaa siltä, että haluatte muuttaa maailmaa niin, että köyhäkin siellä pärjää…
– Haluamme muuttaa yhteiskuntaa siihen suuntaan. Ihmisistähän tässä on kysymys, viime kädessä kaikista meistä.
Työryhmän mielestä asioita pitää tarkastella kaikkein heikoimpien näkökulmasta. Mistä heidän näkökulmansa löydetään?
– Ei voi odottaa, että monella tavalla rikkirevityillä ja kolhituilla ihmisillä olisi voimia lähteä itse ajamaan omia asioitaan.
– Työryhmään haettiin ihmisiä ja tahoja, joilla on arjen tuntuma kaikkein heikoimmilla olevien ihmisten tilanteisiin.
Työryhmässä oli mukana sekä työnantaja- että palkansaajajärjestöjä. Olivatko ne yksimielisiä tehdystä esityksestä?
– Työryhmän idea oli lähettää viesti, josta kaikki ovat yksimielisiä. Ainakin esityksemme allekirjoitettiin yksimielisesti.