Kengät pois, villasukat jalkaan ja käsienpesulle, opastetaan kissakahvila Purnauskiksen asiakasta.
Yhdessä sukkalaatikossa on villasukkia, toisessa kissa. Valkoinen Lumi-kissa loikoilee punaisella samettituolilla asiakkaan silitettävänä ja viisikuinen Kuulio juoksee lelun perässä.
– Meillä on kahdeksan kissatyöntekijää, kahvilan toinen perustaja Tiina Aaltonen kertoo.
Tarkoituksena on, että asiakkaat ja kissat viettävät hyvää yhteistä aikaa.
Tampereen Purnauskis kuuluu maailmanlaajuiseen kissakahvilailmiöön, joka alkoi vuonna 1998 Taiwanista. Kissakahviloita on jokaisella asutulla mantereella Suomesta Japaniin, Dubaista Kanadaan. Yhdysvalloissa kissakahviloita on runsaat kaksikymmentä, pelkästään Tokiossa satakunta. Lähimpänä Tamperetta kissakahviloita on Tallinnassa ja Tukholmassa.
Englannin Lady Dinah’s Cat Emporiumiin pitää varata paikka etukäteen ja sitä suositellaan myös Purnauskiksessa.
– 25-paikkainen kahvila ei voi olla täyteen tupattu, koska kissat eivät mahtuisi liikkumaan, Aaltonen toteaa.
Terveydestä huolehditaan
Puhtaudesta huolehditaan erityisen tarkkaan. Keittiö on kahden oven takana erillään salista.
– Terveystarkastajan neuvon mukaan tuotteita ei pidetä vitriinissä, vaan tilaukset tarjoillaan pöytään, Aaltonen toteaa.
Kerran viikossa kahvila höyrydesinfioidaan. Tilassa toimii kaksi ilmanpuhdistajaa sekä ilmankostutin.
Myös kissojen terveydestä pidetään huolta. Siksi asiakkaat jättävät kengät eteiseen ja pesevät kätensä, jotta kotilemmikin taudinaiheuttajat eivät kulkeutuisi kahvilakissoihin.
Yhteistyötä Kisun kanssa
Tee- ja kahvikupin ääressä voi silitellä kissaa ja seurata kissojen touhuja. Kissakahvilan asiakkaat ovat omistajan mukaan eläinrakkaita ja kissoista kiinnostuneita.
– Toisilleen tuntemattomat ryhtyvät keskustelemaan, sillä kissa-aihe yhdistää. Tarkoituksena on, että asiakkaat ja kissat viettävät hyvää yhteistä aikaa, Aaltonen kertoo.
Lapset saavat leikittää kissoja henkilökunnan opastaessa. Kissat pääsevät kuitenkin väsymyksen tullen omaan rauhaan.
– Perheet saattavat tulla tänne pohtimaan kissan hankintaa. Teemme yhteistyötä löytökissayhdistys Kisun kanssa, jonka kissoille toivomme löytävämme tätä kautta uuden kodin.
Kun kahvila sulkeutuu, kissat pääsevät rauhoittumaan ja lepäämään. Maanantain ja tiistain ajan kaikki työntekijät latautuvat tulevan viikon kuusituntisiin työpäiviin.
Eläimen seurasta hyvinvointia
Kissakahvilailmiö perustuu ihmisen ja elävän olennon, kissan, kiireettömään kohtaamiseen. Tutkitusti ajan viettäminen lemmikin kanssa vähentää stressiä ja masennusta.
– Kissakahvilan ja kotieläintarhan ero on siinä, että kotieläintarhassa eläimiin tutustumisesta voi herkästi tulla suoritushenkistä, psykologi Milla Maaria Ojala toteaa.
Tokion kissakahvilat ovat puhtaasti kaupallisia. Sisäänpääsymaksu ensimmäiseltä tunnilta voi olla tuhat jeniä eli vajaat 10 euroa.
– Joissakin kahviloissa kanta-asiakkaat saavat kutsuja suosikkikissansa syntymäpäiville, jolloin kissa saatetaan pukea juhlakimonoon, yliopistonlehtori Riikka Länsisalmi Helsingin yliopistosta kertoo.