Hallitus pysäytti äitiyslain etenemisen, vaikka esitys oli ministeriössä valmisteltu täysin valmiiksi ja se odotti vain eduskunnalle antoa. Kaikki muut hallituspuolueet, paitsi kristillisdemokraatit, olivat uudistuksen takana. Tämä pieni ryhmä kristillisdemokraatteja sai kuitenkin tahtonsa läpi, eikä oikeudenmukaisuus nyt toteudu. Kärsijöitä ovat lapset. Missä oli muiden hallituspuolueiden tahto ja rohkeus?
Äitiyslaki olisi vahvistanut avoliitossa elävien naisparien lasten oikeuden molempiin vanhempiinsa esimerkiksi siinä tapauksessa, että vanhemmat eroavat. Laki olisi myös turvannut syntyvän lapsen oikeuden vanhempaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että biologinen äiti kuolee. Nykytilanteessa hedelmöityshoitojen avulla lapsen saanut naispari joutuu käymään läpi perheen sisäisen adoptioprosessin lapsen synnyttyä. Adoptioon tarvitaan käräjäoikeuden päätös. Uusi äitiyslaki olisi vastannut uutta isyyslakia, ja äitiys olisi voitu vahvistaa jo ennen lapsen syntymää.
Äitiyslaki on isyyslain ja tasa-arvoisen avioliittolain lailla tärkeä. Kyse on ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Siitä, että kahden äidin perheiden arkea olisi yksinkertaistettu ja byrokratiaa olisi poistettu.
Äitiyslaki on isyyslain ja tasa-arvoisen avioliittolain lailla tärkeä.
Koska äitiyslain toteuttamisessa ei ole kyse suurista kustannuksista, on niihin vetoaminen turhaa. Se oikeastaan vain kertoo siitä, että edelleen hallituksen sisällä on tietty porukka, joka ei näe, että kaikilla tulisi olla samanlaiset oikeudet. Etenkin kun isyyslaki ja tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin eduskunnassa menemään läpi, on kohtuutonta, ettei äitiyslakia edes tuotu eduskunnalle.
Myöskään translaki ei tällä vaalikaudella edennyt, vaikka toisin toivoin. Translaki poistaisi muun muassa juridista sukupuoltaan korjaavalta henkilöltä sterilisaatiopakon ja avioliiton pakkopurun. Nykyisessä laissa on vaatimus sukupuoltaan vahvistavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä. Laki nykymuodossaan vaatii myös avioliitossa olevan puolison hyväksynnän sukupuolen korjaukseen, minkä lisäksi avioliitto on purettava ja muutettava rekisteröidyksi parisuhteeksi. Transihmisten kokema syrjintä on huolestuttavaa eikä se taatusti lopu, jos tällaista vanhakantaista lakia pidetään voimassa.
Poliittista tahtoa tarvitaan, että äitiyslaki saadaan samalle tasolle, kuin isyyslaki saatiin jo tällä vaalikaudella, ja translain uudistus eteenpäin. Hallitukselta ei toistaiseksi ole löytynyt siihen rohkeutta.
Molemmat vaativat toimia viimeistään seuraavalta hallitukselta, ja lait onkin tuolloin saatettava voimaan heti, kun uusi hallitus on päässyt töihin käsiksi.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.