Viimeinen sana
Keskustan vaatimus keskioluen vetämisestä pois kaupoista alkoi elää tällä viikolla aivan omaa elämäänsä. Hätä keskioluen puolesta levisi ympäri maata. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tiedotti pikaisesti asian olleen väärinymmärrys, jotta vaalivoitto ei liukenisi keskiolutvaahtoihin.
Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila epäili kokoomuksen ”likaisten temppujen osaston” olleen keskiolutkohun takana. Anttilan salaliittoteorian mukaan Panimoliittoa johtavan kokoomuksen entisen ministerin ex-avustajan näpit olivat kohun takana. Anttila näki keskiolutkuohujen nousevan jo esteeksi keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyölle.
Maassa on siis kaikki hyvin, jos pääministerin salkussa kiinni oleva puolue järjestää tiedotustilaisuuden keskiolutkuohunnan ympärillä.
Turhan vähälle huomiolle on jäänyt, että kokoomus ripustaisi työntekijät löysään hirteen.
Keskioluen siirtäminen Alkoon näyttää olevan vakava asia. Lähinnä keskustelu kuuluu vaalien sirkushuviosastoon. Valtakunnan ykkösmediat ovat kuitenkin uutisoineet asiasta kuin paremmastakin draamasta.
Kuka näinä päivinä muistaa keskustan Sipilän linjanneen viime vuoden lokakuussa, että Suomessa on kymmeniä tuhansia virkamiehiä liikaa. Sipilä esitti julkisen sektorin töiden korvaamista digitalisoinnilla.
Tuolloin korjailtiin myös hänen tulkintojaan julkisen sektorin koosta. Usein unohtuu, että julkinen sektori koostuu pääosin aivan tavallista työtä tekevistä ihmisistä, opettajista, lääkäreistä, sairaanhoitajista, katutyöntekijöistä, siivoojista. Ilman heidän työtään ei julkinen sektori pyöri. On helppo rakennella värikkäitä ympyröitä julkisen sektorin ja byrokratian leikkaamisesta puoluetoimistossa, kaukana käytännön duunista.
Myös kokoomus yrittää kalastella ääniä viinalla. Se esittää ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamista ja pienpanimoiden omien tuotteiden vähittäismyynnin sallimista. Viinalla tuntuu olevan vetovoimaa – ainakin keskustelusta päätellen.
Turhan vähälle huomiolle on jäänyt, että kokoomus ripustaisi työntekijät löysään hirteen. Puolue esittää työntekijöiden koeajan pidentämistä neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen.
Kokoomus perustelee, että tällä madalletaan työllistämiskynnystä. Kokoomus tasoittaa tietä myös matalammille palkoille ja irtisanomissuojan heikentämiselle.
Puolue on valmis myös simputtamaan pitkäaikaistyöttömiä. Heitä voitaisiin – jos kokoomus päättäisi – palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityistä perustetta.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne taas lupasi, ettei puolue ”lepää ennen kuin naisten ja miesten euro on samanarvoinen”. Rinne asetti tavoitteeksi naisen euron nostamisen 90 senttiin nykyisen 82 sentin sijaan ensi vaalikaudella. Naisliitto Unionin pääsihteerin Milla Pyykkösen mukaan ” eihän se tietenkään riitä”.
Lupaus onkin hataralla pohjalla, kuten Rinne hyvin tietää entisenä työmarkkinajohtajana. Samapalkkaisuusohjelman päätavoite naisten ja miesten palkkaeron kaventamisesta 20 prosentista 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä ei ole onnistunut.
Minkä hattutempun Rinne aikoo tehdä?
Eduskunnan vallassa sen sijaan on perhevapaiden uudistaminen. Naisten ja miesten työtaakkaa voisi jakaa 6+6+6 perhevapaamallilla. Äidille korvamerkitään vanhempainvapaata kuusi kuukautta ja samoin isälle. Kolmannen jakson käytöstä perhe voisi päättää itse.
Tasa-arvoisten perhevapaiden ja naisten tasa-arvon lisäämisen tiellä on keskustan kokoinen kivi käännettävänä seuraavalla hallituskaudella.